Redaktionen tipsar

V12-motorn maxar över 12 000 varv i nya superbilen

Hör motorn i Gordon Murrays bil varva ut

Hur låter en V12-motor som släpps lös i över 12 000 varv?
Det vet vi inte ännu – men här får du en fjärdedel av ljudupplevelsen när tre cylindrar varvar ut.
Testerna av motorn till Gordon Murrays nya superbil T.50 har börjat – en modern efterföljare till McLaren F1.

Gordon Murray är designern bakom McLaren F1, som av vissa fortfarande anses vara den bästa sportvagnen för vägbruk som har skapats. Det har gått nästan tre decennier sedan McLaren F1 gjorde sin debut, men nu är Murray tillbaka.

Hans nya superbil T.50 är en tresitsig nyskapade konstruktion som bland annat har den legendariska sugfläkten från Brabham i Formel 1 under bilen. Bilen är en sann lättviktskonstruktion och väger in under ett ton.

Till skillnad från Koenigsegg Gemera nöjer sig inte Gordon Murray med tre cylindrar, utan det är en V12:a på 3,9 liter som gäller. När det gäller varvtalet så ligger Koenigsegg i lä med sina 8500. Murray T.50 kommer att ha den snabbast varvande sugmotorn som någonsin suttit i en produktionsbil. Rödmarkering börjar inte förrän efter 12000 varv.

Nu har du chansen att tjuvlyssna på motorn under testfasen, eller i alla fall en fjärdedel av den. V12:an byggs i samarbete med Cosworth och lämnar 650 hästkrafter vid 12 100 varv per minut. Just nu pågår tester med tre cylindrar – vi kan väl säga att det låter lovande. Om ljudet på den färdiga bilen blir fyra gånger så mäktigt kommer bilen att bli legendarisk.

Prislappen ligger på över 25 miljoner kronor, och redan nu sägs merparten av de 100 exemplaren som ska tillverkas vara slutsålda.

Nu återstår att se vilken bil som vinner famijebilsmatchen: Fyrsitsiga Koenigsegg Gemera eller tresitsiga Murray T.50. Vi gissar att Koenigsegg är snabbare på rakorna men att T.50 suger sig fast med fläkten i svängarna.

.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com