Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

McLaren Speedtail: "Som att köra ett stridsflygplan"

Hur är det egentligen att köra en McLaren Speedtail i 402 km/h?
– Det är som att sitta i ett stridsflygplan. Allt med den här bilen handlar om fart och varenda detalj är skapad för att maximera hastigheten, säger Jonathan Beaumont, ansvarig för McLarens utvecklingsavdelning.
Se McLarens nya film om hyperbilen, som nu börjar levereras till rika och fartglada kunder.

”Hyper-GT” är den beskrivning som McLaren använder för nya värstingen Speedtail.
En bensinmotor (twinturbo-V8) ihop med en elmotor utvecklar 1 050 hästkrafter och kan nå upp till 300 km/h på bara 12,8 sekunder. Topphastighet: 402 km/h.
Och det är faktiskt en svensk motorlegendar som ha ett finger med i spelet vid utvecklingen av bilen: Kenny Bräck.
Kenny är sedan två år tillbaka McLarens testförarchef och han körde i fjol en prototyp av McLaren Speedtail kallad XP2 i över 250 mph (402 km/h) mer än 30 gånger.

McLaren Speedtail ser närmast ut som en strömlinjeformad konceptbil från 1980- eller 1990-talet och är som andra bilar från märket baserad på en monocoque-konstruktion i kolfiber. Den är klädd med en drygt fem meter lång och ”droppformad” kaross som även den är i kolfiber och sägs ha lägst luftmotstånd av alla McLaren-bilar. Och se bilden på hjulen – varje detalj är skapad för att minska luftmotståndet.
– Det är en bil som inte liknar någon annan du kört tidigare, konstaterar Jonathan Beaumont, ansvarig för McLarens utvecklingsavdelning. När du kliver in i cockpit så är det ungefär samma känsla som i ett stridsflygplan. Och varje liten detalj är skapad för att maximera hastigheten.
– Det är en upplevelse man aldrig glömmer.

Jämförelsen med stridsflygplan har även andra gjort. Nyligen ordnade tv-producenterna på TopGear ett dragrace mellan Speedtail och ett amerikanskt stridsflygplan, Lockheed Martin F-35, som har en maxhastighet på 1 931 km/h.
McLaren var visserligen snabbare ut i starten, men flygplanet kom ganska snabbt ikapp…

Speedtail är nästan en halvmeter längre än supersportbilen McLaren Senna och väger i torrt utförande, trots massor av kolfiber och aluminium, 1 430 kilo. Det är 232 kilo mer än Senna.

Som alla hyperbilar är prislappen väl tilltagen, drygt 21 miljoner kronor.
106 bilar har redan sålts, och fler blir det inte. Därmed blir Speedtail lika exklusiv som McLaren F1 som också bara tillverkades i 106 exemplar.
Tillverkningen har dragit igång och faktiskt har de första exemplaren börjat levereras till lyckliga kunder. Frågan är om någon vågar köra sin bil lika snabbt som Kenny Bräck?

Köp McLaren här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com