Redaktionen tipsar

Här levereras McLarens nya supersportbil till köpare

Se bilderna på nya och svindyra Speedtail

Vilken lyckost – köparen som haft råd med den här nya supersportbilen från McLaren.
Häromdagen syntes ett av de första exemplaren av Speedtail i Bryssel, Belgien.
Priset: en bra bit över 21 miljoner kronor. Och den lila speciallacken lär ha kostat lika mycket som du och jag tjänar under ett år.

De flesta av de 106 exemplaren av McLaren Speedtail är färdigbyggda och börjar nu levereras till de rika kunder som snabbt hade ställt sig i kö.
En vaken fotograf upptäckte en av de första bilarna på en bensinmack i Bryssel, Belgien, och hann knäppa några bilder innan föraren försvann som ett lila streck.
Bilen kostade motsvarande 20,5 miljoner kronor – plus skatter och andra eventuella avgifter. Men vilken skönhet den är! Se bilderna ovanför artikeln.

McLaren Speedtail ser närmast ut som en strömlinjeformad konceptbil från 1980- eller 1990-talet och är som andra bilar från märket baserad på en monocoque-konstruktion i kolfiber. Den är klädd med en drygt fem meter lång och ”droppformad” kaross som även den är i kolfiber och sägs ha lägst luftmotstånd av alla McLaren-bilar. Och se bilden på hjulen – varje detalj är skapad för att minska luftmotståndet.
Aluminiumbaserad hjulupphängning med fjädring av aktiv typ gör att Speedtails markfrigång kan justeras med 3,5 centimeter. I lägsta läget är högsta punkten på bilen 112 centimeter ovan mark. Det är en centimeter högre än Koenigsegg Regera.
Speedtail är nästan en halvmeter längre än supersportbilen McLaren Senna och väger i torrt utförande, trots massor av kolfiber och aluminium, 1 430 kilo. Det är 232 kilo mer än Senna.

Här finns 39 McLaren till salu

En bensinmotor (twinturbo-V8) ihop med en elmotor utvecklar 1 050 hästkrafter och kan nå upp till 300 km/h på bara 12,8 sekunder. Topphastighet: 402 km/h.
Frågan är om den här köparen ens kommer i närheten av såna hastigheter i Belgien.

Fotografen hann inte ta bilder som visar bilens inredning. Men vi vet att McLaren har monterat förarstolen som i en riktig racer för att ge föraren bättre kontakt med bilen och framför allt en bättre överblick.
Fem digitala skärmar är vinklade mot mot föraren och de två yttre skärmarna fungerar, med hjälp av kameror, som ytterbackspeglar.
Och lita på att den här belgiska ägaren har en massa skräddarsydda detaljer utöver den läckra lila lacken.

Här finns 39 McLaren till salu

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com