Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyotas nya supersportbil kommer ha närmare 1 000 hästkrafter

Använder teknik från WEC

Större
Stäng
  • Foto: Toyota
    Foto: Toyota
  • Foto: Toyota

För två år sedan visade Toyota upp ett koncept som liknade den bil som de tävlade med i WEC med. Snart kommer produktionsversionen av supersportbilen lanseras och den går närmare 1 000 hästkrafter.

För en tid sedan berättade Bytbil om Toyotas planer på att tävla i enduranceracing med en vätgasmotor som sitter i en Toyota Corolla. Och den japanska biltillverkaren har racing i sina gener eftersom de bland annat varit med i Formel 1 och även WEC där de har haft stora framgångar.

Bytbil har även tidigare skrivit om nya GR86 som Toyota har utvecklat tillsammans med Subaru. Autocar rapporterar att det verkar som att de kommer försöka göra sina bilar lite mer sportiga för att locka till sig nya potentiella kunder. Det ryktas även om en prestandaversion av Corolla som heter GR Corolla och även en upphottad Hilux. Högst upp i kedjan kommer det finnas en Gazoo-märkt supersportbil.

LÄS MER: Toyota bZ4X Concept ska utmana Volkswagen och Tesla

Bybtbil skrev om när Toyota visade ett ett koncept i januari 2018: GR Super Sport. Nästa år kommer produktionsversionen och får då namnet GR010. Bilen kommer konkurrera mot exempelvis Aston Martin Valkyrie och Mercedes-AMG One. GR010 kommer ha mittmotor med en hybrid-drivlina, samt ha en coupé-stil på karossen, ett liknande utseende som Toyotas WEC-bil har i år. Den kan även få någon form av sittrumshuv. 

Den ursprungliga planen var Toyota skulle producera en gatulegal motsvarighet till bilen som de tävlade med i WEC och Le Mans, men nu har det tekniska reglementet ändrats. Trots detta förväntas en anpassad hybrid-drivlina bestå av en 2,4-liters V6-motor med dubbelturbo. Drivlinan användes av Toyota TS050 i WEC mellan 2016 och 2020. Det sägs att  GR010 kommer ha minst 986 hästkrafter, vilket är samma som konceptet.

Det finns ännu inte några uppgifter på hur mycket den kan kosta, eller hur många exemplar som kan tänkas att tillverkas.

LÄS ÄVEN: Toyota visar upp konceptet Aygo X prologue

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com