Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är supersportbilen med vätgasteknik

Ska generera 1 100 hästkrafter

Större
Stäng
  • Foto: Viritech
    Foto: Viritech
  • Foto: Viritech

Ett brittiskt företag ska utveckla en supersportbil med vätgasbränslecellsteknik och ska generera 1 100 hästkrafter. 

För en tid sedan berättade vi om konceptet Hyperion som körde runt med sin vätgasdrivna bil på gatorna i Las Vegas och såg riktigt bra ut.

Nu ska ett brittisk företag som heter Viritech bygga en vätgasdriven bil som ska utveckla 1 100 hästkrafter. Modellen heter Apricale. Ett begränsat antal med bilar ska byggas och varje bil kommer kosta cirka 1,5 miljoner pund. Bilarna kommer främst att användas av Viritech för att visa upp fördelarna med vätgas jämfört med elektriska drivlinor, rapporterar Autocar. 

För att försöka komma runt en för hög vikt, används grafenförstärkta tryckkärl för vätet, vilket betyder att lagringstankarna är en del av chassits struktur för att minska både vikten och kostnad. Och som sagt, över 1 000 hästar, är mer än tillräckligt för att överträffa de flesta bilarna med förbränningsmotorer. Men samtidigt är det inte i närheten av konceptet Elektron Motors som utvecklar över 2 000 hästkrafter.

LÄS MER: Toyota: Vätgas är här för att stanna

Viritechs grundare och vd, Matt Faulks menar att det finns ett antal problem med elektroniska drivlinor. 

– Du stöter på två problem när du använder batterier. Ju mer enerilagring du behöver, desto tyngre blir bilen. För det andra är den fortsatta använgningen av stora mängder råvaror som krävs för att bygga stora batterier, som potentiellt är återvinningsbara, men idag så kämpar vi med att få tillbaka litiumet på ett sätt som det kan användas igen. 

Viritech har inte sagt när Apricale kan vara redo för en lansering på marknaden, men företaget avser att erbjuda sin vätgasbränslecellsteknik till företag som vill använda den i personbilar, lastbilar och till och med flygplan. 

Vi får med andra ord se vad hela projektet utvecklat sig till. 

LÄS ÄVEN: Ineos Grenadier – med vätgasteknik från Hyundai

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com