Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota: Vätgas är här för att stanna

Större
Stäng
  • Foto: Toyota
    Foto: Toyota
  • Foto: Toyota

Vätgasbilen är ett alternativ till de batteridrivna bilarna för att sänka utsläppen och är en viktig teknik för att lösa många uppgifter. Det menar Toyota som nyligen lanserade andra generationen av bränslecellsbilen Mirai. Men det finn även utmaningar för tekniken.

Debatten har och är livlig när det kommer till vilket hållbara drivmedel som är bäst för miljön. Ett av alternativen är bränslecellsbilar och debatten har handlat om den sortens bilar är ett bra alternativ eller inte. Ny Teknik har gjort en djupdykning i frågan och har intervjuat Thiebault Paquet, som är chef för Toyota Fuel Cell Business Group, en viktig del i Toyotas satsning på vätgas. 

Exempelvis Mercedes-Benz, Hyundai och BMW har gjort mer eller mindre stora vätgas-satsningar. Dock ligger de i lä jämfört med Toyota. De menar att bränslecellsbilar är en viktig teknik för att lösa många uppgifter och har även valt att etablera Toyota Fuel Cell Business Group. 

Thiebault Paquet, chef för det nya centret, menar att man måste titta på hur man får hållbar energi och det är där bränslecellsbilen kommer in. Man har inte tillgång till hållbar energi varje dag om året, utan ett överflöde av energi vissa delar av året, med ett underskott andra delar, och då måste man tänka till. 

Nyligen lanserades den andra generationen av Toyota Mirai, vilket signalerar att den japanska biltillverkaren verkligen vill satsa på vätgas. Men det behövs vätgasteknik för både personbilar och tunga fordon, och därmed behöver energi- och fordonsindustri gå hand i hand. 

LÄS MER: Nästa generationens elbil från Toyota blir en SUV

En fördel med att använda en vätgasbil enligt Toyota, är att det går lätt att anpassa den till olika förhållanden. Exempelvis kan bränslecellerna agera som en räckviiddsförlängare på en buss eftersom den i grunden har ett större batteri. I Framtiden gäller det att få konsumenterna intresserade för vätgasbilen. 

– Jag tror att det handlar om att visa en konkurrenskraftig bil. Mirai är utsläppsfri och det tar mindre än fem minuter så har du 65 mils räckvidd. Den har samma användarmönster som vilken vanlig bil som helst, säger Thiebault Paquet, till Ny Teknik. 

Och även om Toyota satsar på vätgas är de medvetna om att tekniken behöver finslipas eftersom det enligt Thiebault Paquet finns två utmaningar. Infrastrukturen, då det finns så få tankställen idag, och att göra systemet billigare och det handlar om säljvolymer, ju mer system de bygger, desto mer kan de pressa ned kostnaderna. 

Utöver Mirai har även andra projekt med vätgas på gång, däribland tunga lastbilar och även teknik för tåg. 

LÄS ÄVEN: Toyota Yaris kan säljas – som Mazda

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com