Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Mirai slår rekord

Körde dubbelt så långt som den officiella räckvidden

Större
Stäng
  • Foto: Toyota
    Foto: Toyota
  • Foto: Toyota

Den vätgasdrivna bränslecellsbilen Toyota Mirai har lyckats köra dubbelt så långt som den officiella räckvidden, ett nytt rekord.

En del biltillverkare har börjat satsa på vätgasdrivna bränslecellsbilar, exempelvis BMW med sin iX5 Hydrogen, samt Hyundai som i början av september tillkännagav sin vätgassatsning. Men den biltillverkaren som satsar mest på bränslet är ändå Toyota.

Toyota Mirai i samband med rekordförsöket. Foto: Toyota

I december förra året började försäljningen av den andra generationen av den vätgasdrivna bränslecellsmodellen från Toyota: Toyota Mirai.

Nu har den japanska bilen satt ett nytt räckviddrekord för vätgasbilar. Den lyckades köra hela 136 mil på en enda tank. Rekordet har även verifierats av Guiness World Records. Det kan vara värt att notera att den officiella räckvidden för Mirai är 650 km. Därmed lyckades bilen körda dubbelt så långt.

Det intressanta var att rekordförsöket inte genomfördes på någon testbana, utan under två dagar i verklig trafik i södra Kalifornien. Mestadels körde de i rusningstrafik i temperaturer mellan 18 och 28 grader.

Det nya rekordet slog den gamla rekordsträckan som var 100,3 mil, som också Toyota Mirai åstadkom. Det gamla rekordet slog i sin tur ett ännu äldre rekord som Hyundai Nexo lyckades med, 89 mil.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com