Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyotas nya lyxbil drivs – med kobajs

"Avföring från en enda kossa kan driva en bil i ett helt år"

Blir det kossor som löser bilarnas miljöpåverkan?
Ja, enligt världens näst största biltillverkare Toyota. Den nya generationen vätgasdrivna bränslecellsbilar kommer nämligen att tankas – med kobajs.

Medan de flesta biltillverkare börjar pumpa ut elbilar med stora paket av litiumjon-batterier envisas Toyota med att lägga miljarder i utvecklingen av vätgasbilar. Och utvecklingen går i en rasande fart, visar det sig.
På Tokyos bilmässa nyligen avslöjade Toyotas teknikchef, Shigeki Terashi, att den nya generationen av lyxmodellen Mirai kommer att tankas med en ny, revolutionär teknologi.

Det vanligaste sättet att utvinna vätgas i dag är genom ångreformering av metan. Genom en kombination av metan och ånga av hög temperatur får man en reaktion så att vätgasen separeras. I dag kommer den mesta vätgasen från naturgas, men Toyota har länge förklarat att man vill få fram metan ur förnybara resurser, till exempel från avfall.
Nu kan vi lägga till ännu en förnybar resurs: bajs från kossor.
Toyotas teknikchef förklarar för den brittiska tidningen The Telegraph att en bil av nya generationen av Mirai kan få vätgas för ett års förbrukning – genom avföring från en enda kossa.
Nya Mirai börjar säljas inom två år och är en större bil än sin föregångare, som kom ut på marknaden 2014 och har sålts i drygt 10 000 exemplar.
– Vi har jobbat hårt för att skapa en bil som får kunderna att le när de kör, och med Mirai hoppas vi att vi kan skapa ett samhälle som använder vätgas som en stor energikälla, säger Yoshikazu Tanaka, chefsingenjör i Mirai-projektet.

Toyota har varit intresserat av kobajs sedan flera år tillbaka. Redan 2017 förkunnade japanerna att de skulle bygga en stor vätgasanläggning i Kalifornien tillsammans med Shell och att tekniken gick ut på att utvinna metangas från boskaps avföring och förvandla det till vatten, elektricitet och vätgas.
– Nu fortsätter Toyota visa att bränsleceller är en av de mest innovativa och hållbara teknologierna för elektrifierade fordon, säger Craig Scott, Toyotas chef för avancerad teknik.

Den svagaste länken är förstås infrastrukturen, att bygga så många tankstationer som möjligt så att bilägare kan tanka sina bilar med vätgas.
Toyota hävdar att man just nu bygger den första macken i Kalifornien där man kan tanka vätgas med hundra procent kobajs.

Snabbfakta bränslecellsbilar

Bränslecellsbilar är en typ av elbil, som får energi från en bränslecellsstack som matas med vätgas och syre. När en kemisk process mellan de båda ämnena uppstår bildas – enkelt förklarat – elektricitet som därefter lagras i batterier. Från avgasröret kommer ingenting annat än vattenånga.
Bränslecellsbilar har varit många biltillverkares dröm under lång tid eftersom biltypen har potential att på riktigt lösa trafikens miljöproblem, och erbjuda hållbar mobilitet i uttryckets rätta bemärkelse.
Redan 1966 visade GM upp Electrovan, en GMC Handivan med vätgasdriven bränscellsdrivlina.
Nackdelen då var främst att infrastrukturen för vätgas var obefintlig.
På 1990-talet kom fler vätgasdrivna bränslecellsbilar, främst från Mazda och Mercedes. Men mycket längre än konceptstadiet kom bilarna aldrig.
Efter millennieskiftet tog det fart ordentligt, Toyota FCHV som kom 2002 och som faktiskt fanns till salu i begränsad upplaga.
Därefter har Toyota visat upp flertalet versioner av FCHV samt några andra konceptbilar.
Nu tas nästa steg mot massproduktion av bränslecellsbilar. Toyota lanserade sin bränslecellsbil Mirai 2014, och Hyundai har också lanserat en.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com