Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW testar bränslecellsbil på vanliga gator

Baseras på BMW X5

  • Foto: BMW

BMW har har börjat testa sin vätgasdrivna bränslecellsbil Hydrogen NEXT på vanliga gator. Den bayerska biltillverkaren ska utvärdera om tekniken kan vara ett alternativt för framtiden. 

BMW har börjat testa sin Hydrogen NEXT på riktiga vägar i Europa. Syftet är att undersöka hur effektiv både vätetanken, batteripacket och elmotorn är. De har tidigare testats individuellt, men nu är det första gången som hela paketet testat i verkligheten.

Målet är att presentera en liten vätgasdriven bränslecellsbil nästa år, och den kommer baseras på BMW X5. Målet är att den ska produceras i industriell skala 2025 beroende på hur marknaden utvecklar sig och vilken infrastruktur som finns. 

De kommande månaderna ska BMW:s ingenjörer köra tusentals kilometer med en flotta av prototyper, för att utvärdera effektiviteten, hur pålitlig och säker tekniken är, och samtidigt utvärdera hur smidig den faktiskt är. 

– Vätgasdriven bränslecellsteknik kan vara ett tilltalande alternativ för hållbara drivlinor, speciellt i de större fordonsklasserna. Därför är testning på vanliga vägar med näst intill standardbilar en viktig milstolpe i vårt forsknings- och utvecklingsarbete, säger Frank Weber som är styrelseledamot på utvecklingssidan hos BMW. 

LÄS MER: Volkswagen: Bränslecellsbilar är inte lösningen för minskade utsläpp

Bilen drivs av ett par elmotorer, en på fram- och en på bakaxeln, som tillsammans producerar 369 hästkrafter. Det är femte generationens eDrive-motorer, som också finns på nya BMW i4 och den kommande ansiktslyftningen på iX3. 

I stället för att hämta lagrad energi från batterierna som på en vanlig elbil, så genererar Hydrogen NEXT sin egen elektricitet genom en kemisk reaktion mellan lagrat väte och syre från luften via en bränslecell. Det enda utsläppet som genereras från bilen är vatten. 

Bränslecellen tillhandahålls med två förvaringstankar på 700 bar, och upptar samma utrymme som växellådan och drivaxeln i en X5 som har en förbränningsmotor. Tillsammans kan tankarna rymma sex kilo väte. 

BMW menar att det garanterar en lång räckvidd oavsett väder, till skillnad från traditionella elbilar som får en sämre räckvidd i kyligare temperaturer. Tankningen av vätet tar cirka fyra minuter. Åkkomforten ska också vara bättre i den här typen av bilar eftersom den inte har ett tungt litiumbatteri och styvare fjädring som krävs för att stödja bilen. 

Till sin hjälp har BMW samarbetat med Toyota sedan 2013 om bränsleceller. BMW använde sig av den japanska biltillverkarens expertis när de tog fram Hydrogen NEXT, genom att använda sig av bränsleceller som har utvecklats av Toyota. Toyota har ju som bekant utvecklat Mirai som använder sig av en vätgasdrivna bränsleceller. 

LÄS ÄVEN: Så låter vätgasdrivna Toyota Corolla

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com