Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW:s bränslecellsbil testas i Sverige

Utsläppen består av vattenånga

Större
Stäng
  • BMW IX5 Hydrogen testar för fullt i svenska Arjeplog. Foto: BMW
    BMW IX5 Hydrogen testar för fullt i svenska Arjeplog. Foto: BMW
  • BMW IX5 Hydrogen testar för fullt i svenska Arjeplog. Foto: BMW

BMW planerar att producera en mindre serie av en vätgasdriven bränslecellsbil i slutet av året. Nu testas den för fullt i svenska Arjeplog.

I somras visades BMW upp en vätgasdriven bränslecellsbil när den körde runt på vanliga gator i Europa. Konceptet baseras på en BMW X5 och projektet hette Hydrogen NEXT. Målet var att presentera en bränslecellsdriven bil 2022.

Nu har en utveckling av bränslecellsbilen, BMW iX5 Hydrogen testats på BMW:s testcenter i svenska Arjeplog. Testprogrammet består av praktiska tester i låga temperaturer och ska validera bränsleceller, vätgastanken, styrenheten samt batterikapaciteteten.

Planen är att den bayerska biltillverkaren ska producera en mindre serie av modellen i slutet av det här året.

Tar mellan tre och fyra minuter att fylla tanken

BMW i5X kombinerar bränslecellsteknik med en elmotor som använder den femte generationens BMW eDrive-teknik. Vätgasen lagras i två tankar som är gjorda av kolfiberförstärkt plast, i 700 bar. Bränslecellen omvandlar vätgasen till elektricitet, vilket motsvarar en effekt på motsvarande 170 hästkrafter.

Elmotorn genererar extra effekt och drivs av ett batteri, som antingen laddas upp av energiåtervinning eller från bränslecellen. Därmed blir systemeffekten 374 hästkrafter. Utsläppen som bränslecellen har, är vattenånga. Spillvärmen används till att värma upp bilens interiör. Det tar mellan tre och fyra minuter att fylla på vätgastanken.

– Vintertesterna visar att BMW iX5 Hydrogen kan leverera full prestanda även i temperaturer kring 20 minusgrader, vilket är ett kvitto på att detta är ett seriöst alternativ till batteridrivna elbilar, säger Frank Weber, styrelsemedlem BMW AG, Development.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com