Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen: Bränslecellsbilar är inte lösningen för minskade utsläpp

Menar att det inte är rätt teknik för framtiden

Volkswagens vd, Herbert Diess, går till attack mot bränslecellsbilar och menar att det inte är rätt teknik för framtiden. 

Det råder en stor debatt huruvida vanliga elektrifiering eller bränslecellsbilar är det bästa alternativet för att personbilarna ska bli utsläppsfria. Olika biltillverkare har valt olika vägar. 

Volkswagens vd, Herbert Diess, menar att bränslecellsbilar inte är lösningen på problemet att framtida personbilar ska bli utsläppsfria, rapporterar Automotive News. 

På Twitter skrev han: ”Vätgasbilen har visat sig INTE vara klimatlösningen. Inom transporten har elektrifiering etablerat sig. Pseudodebatter är slöseri med tid. Snälla, lyssna på vetenskapen!”

Det är inte första gången Diess har uttalat sig negativt om tekniken. Vid två tillfällen i våras har han argumenterat emot vätgas och bränsleceller.

LÄS MER: Så låter vätgasdrivna Toyota Corolla

Diess riktade tweeten till tre av kandidaterna som vill bli nästa förbundskansler i Tyskland. Dessutom taggades transportministern. han länkade till en artikel i Handelsblatt som rapporterade om en studie som stödjer Diess påstående. 

Studien menar att vätebaserade bränslen är ineffektiva, kostsamma och tillgången på råvaror är dessutom opålitlig. Volkswagen har länge varit motståndare till väte, som ett alternativ för framtiden. 

Dock är det andra biltillverkare som fortsätter att satsa på väte. Däribland Hyundai, Toyota och BMW. Hyundai kommer samarbeta med både offentliga och privata partners för att utöka vätgasinfrastrukturen i USA, och BMW planerar att presentera en bränslecells-modell nästa år, en vätgasdriven suv. 

Även Stellantis är i farten eftersom de kommer lansera vätgashybrider i slutet av året, i form av kommersiella skåpbilar från Peugeot, Citroën och Opel. Stellantis har lovat en räckvidd på upp emot 40 mil, och påfyllningstid på cirka tre minuter. 

LÄS ÄVEN: Här är supersportbilen med vätgasteknik

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com