Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyotas bränslecellsbil kommer till Sverige

Mirai introduceras till sommaren

I början av sommaren är det säljstart i Sverige för Toyotas bränslecellsdrivna elbil Mirai.

Toyota Mirai lanserades i Japan i december 2014 och ett år senare kom den ut på marknaderna i Danmark, Storbritannien, Tyskland och USA. Och nu är det alltså snart dags för den svenska marknaden, i början på sommaren är det säljstart.

Mirai körs på ett vätgasdrivet bränslecellssystem som levererar el till bilens 154 hästkrafter starka elmotor. Med det så består utsläppen från den i princip ljudlösa bilen endast av vattenånga när den körs.  Att tanka vätgas går på tre till fem minuter uppger Toyota, och en ”full tank” ska en räckvidd på upp till 50 mil beroende på körförhållanden.

I dag finns det tankstationer i Stockholm, Göteborg samt Malmö och ytterligare två tankstationer öppnar under 2016, dels en i Mariestad och dels ytterligare en station i Stockholm. I ett första steg blir det orter med en påbörjad infrastruktur för vätgas som blir aktuella för leverans av Mirai.

– Samtidigt ser vi introduktionen av Mirai som ett sätt att påskynda utbyggnaden av infrastrukturen för vätgas I Sverige, säger Bengt Dalström, informationsansvarig för Toyota i Sverige.

Bilen då, vad har den för specifikationer? Jo, det är en nästan 5 meter lång sedan-modell med en tjänstevikt på 1925 kilo. Toyota berättar om säkerhetssystem som aktivt autobromssystem och millimetervågsradar, dödavinkelvarnare, en radar som varnar för trafik från sidorna vid backning, körfilsvarning och automatiskt helljus som standard.

Priserna för den svenska marknaden ska vara klara under april månad.

Foto: Toyota
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com