Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hyundai lanserar bränslecellsoffensiv

Ska popularisera väte till 2040

Större
Stäng
  • Sportbilskonceptet Vision FK
    Sportbilskonceptet Vision FK. Foto: Hyundai
  • Sportbilskonceptet Vision FK. Foto: Hyundai

Hyundai har presenterat en extensiv plan på att bygga ut bränslecellsteknik som ska finnas i deras bilar och andra fordon i framtiden.

Hyundai Motor Group tänker satsa stenhårt på väte och menar att det är framtiden. De kommer ha en stor utbyggnad för bränslecellsteknik i allt från sportbilar till kommersiella fordon och drönare, samtidigt som de vill ha en prisbild som motsvarar batteridrivna elbilar tills 2030.

Strategin kallas för Hydrogen Wave och har som ambition att popularisera väte som energikälla fram till 2040. Det gäller bilar, kollektivtrafik, industri, hemmet och infrastruktur. Nästa generationens bränslecells-stackar kommer sänka kostnaderna samtidigt som effektiviteten ökar. 2028 ska exempelvis bränslecellssystem appliceras på alla kommersiella fordon.

Hyundai har även visat upp konceptet Vision FK. Den ska kombinera en vätgasdriven bränslecell med en laddhybrid-drivlina. Systemeffekten är på över 680 hästkrafter, och har räckvidd på 60 mil. 0–100 km/h ska gå på mindre än fyra sekunder.

Hyundai har även planer på en självkörande ”Trailer Drone” som enligt Hyundai ska ha en räckvidd på mer än 100 mil.  Den ska transportera varor på järnvägsrälsar.

LÄS MER: Hyundai: Vi ska utveckla flygande bilar till 2025

Andra koncept som de presenterade var bland annat en plattform för flygande drönare som kan transporteras på otillgänglig terräng, en mobil tankningsstation, ett elektriskt fordon för stadskörning, en bränslecellsbil för barn och en bränslecells-buss.

Om taktiken fungerar kommer den sydkoreanska biltillverkaren sannerligen vara den ledande aktören som tror på vätgas. Bland annat satsar Toyota och Honda också på väte, men de ser bränslet som ett komplement till renodlade elbilar.

Hyundai tror att väte kommer stå för 18 procent av världens energibehov 2050.

2013 lanserade Hyundai sin första massproducerade bränslecells personbil i form av Hyundai Tucson.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com