Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Framtiden visas i Las Vegas

Mäktiga modellsläpp på elektronikmässa

Elbilar och bränsleceller, det är vad som visas på CES. Dessutom kommer vi i framtiden att prata med våra bilar.

Det som händer i Las Vegas stannar inte alls i Las Vegas, för av allt det som visas upp på konsumentelektronikmässan CES just nu lär vi kunna se det mesta i våra butiker framöver. Vad som möjligen kan förvåna är hur många bilnyheter som bubblar upp till ytan här, möjligen ett tecken i tiden: bilen är på väg att gå från bil till pryl, en mojäng bland andra. Nåväl, här är några av de hetaste prylarna som vi har hittat i det oändliga flödet.

1. Byton Concept ännu en kinesisk el-suv
Snart har kineserna helt tagit över världen och alla vi andra kommer att hållas som konsumistiska slavar att följa deras minsta köpvink. Byton är ett kinesiskt start up-bolag och de visar nu upp en eldriven suv i samma stil som Nio ES8. Byton Concept är förstås eldriven, ska kunna rulla 40 mil mellan laddningarna och kommer att kosta ungefär som en Volvo XC40. Instrumentpanelen utgörs av en LCD-planka som spänner över bilens bredd.

Byton

Grundkursen i suv-design har Byton klarat av.

2. Harman digital cockpit
Apropå LCD-plankor visar Harman, ett amerikanskt dotterbolag till Samsung, ett interiörkoncept som domineras av en enorm LCD-planka. Schysst nog har de valt en Maserati-interiör för att demonstrera sitt koncept och tanken är att man ska både kunna prata och gestikulera åt sin panel och att den ska reagera på det sätt man hoppas. Dessutom ska man vara ständigt uppkopplad till ”sakernas internet”, så förmodligen kan Harman också kolla om frysen där hemma står öppen.

harman

Å nu ska vi höra vad panelen säger.

3. Röstrobot i panelen
Med röststyrda panelhönor följer förstås att vi kunna prata med våra bilar. Både Amazon och Google har visat koncept där deras respektive artificiella intelligenser, Alexa och Google Assistant, har integrerats i bilars elektroniksystem, så att man ska kunna tjafsa med dem om väder och politik. Om Apples Siri också är på väg in bakom våra instrumentpaneler kan jag inte svara på, men jag har inte sett någonting om det ännu. Har du?

Bytbils illustratör

Det kan bli hur intressant som helst.

4. Vanderhall Edison
Om du inte kände till det så är Vanderhall en amerikansk tillverkare av kuliga trehjulingar, ungefär som Morgan 3-Wheeler fast inte fullt så arkaiska; Morganhjulingen känns verkligen som att köra en skördetröska från tolvhundratalet. Nåväl, nu visar Vanderhall upp en eldriven version av sin lilla leksak. Knappt 700 kilo, 180 hästkrafter, 30 mils räckvidd och kostar 35.000 dollar. Sökes: svensk generalagent.

Vanderhall

Förmodligen mer kul än effektiv.

5. Kia Niro EV Concept
Tja, Kia Niro finns ju redan som laddhybrid så för Kia att ta steget till ren eldrift är inte särskilt långt. Än så länge är det bara fråga om en utställningsbil där grillgallret ersatts av en skärm som kan visa meddelanden, men när den kommer i produktion lär vi få se knappt 40 mils räckvidd samt ett system som använder fotgängarigenkänning för att automatiskt tuta på folk som är i vägen. Utmärkt!

Kia

Fälgarna lär nog inte följa med in i försäljningshallen.

6. Honda 3E-D18
Som en självkörande skogsarbetare ska Honda 3E-D18 kunna fungera som transport i terrängen. Och till skillnad från de allra flesta konventionella ATV:er är Honda 3E-D18 eldriven. Däcken saknar lufttryck och är i princip oförstörbara, i alla fall enligt Honda. Produktion? Vilket år som helst.

Honda

Ser ut som en stormtrooper.

7. Fisker EMotion
Den här har vi skrivit om tidigare, men först nu har den synts till i verkliga livet. Fiskers partytrick är batterierna som bygger på solid elektrolyt. Har man bara tillräckligt stöddiga säkringar ska batterierna kunna laddas på några få minuter. Ser den underlig ut? Förmodligen beror det på att fälgarna mäter 24 tum i diameter – större än lastbilshjul.

Fisker

Dörrarna gestikulerar vilt.

8. Hyundai Nexo
I en tid av idel batterihysteri är Hyundai Nexo någonting så udda som en bränslecellsbil och den tankas med vätgas. Bränslecellen är nämligen inte alls så död som man kan tro utan tvärt om kan tekniken eliminera begreppet räckviddsångest – om bara infrastrukturen byggs ut. Till det yttre är Nexo en rätt konventionell suv och produktionen är tänkt att starta redan i år.

Hyundai

Och då lär utseendet inte skilja sig mycket.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com