Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fisker EMotion elbil med grafenbatterier

Ska konkurrera direkt med Tesla

Fisker återupplivar sin biltillverkning med en elbil som siktar på låg vikt i innovativ förpackning. Framför allt är batteritekniken i framkant.

När Aston Martin DB9 presenterades i Frankfurt 2003 var det många som hade svårt att hålla saliven kvar i munnen. För de undersköna formerna stod den talangfulle danske designern Henrik Fisker, en man som hade ett förflutet hos BMW, med bland annat den spektakulära retroroadstern Z8 i portföljen.

Kort efter att DB9 hade gått i produktion chockade Fisker sina kollegor på det då Fordägda Aston Martin genom att lämna in sin avskedsansökan på självaste julafton 2004. Sedan flyttade han till Kalifornien och började bygga om exklusiva bilar och sätta sin egen prägel på karosserna. Fisker Coachbuild var ungefär som alla andra tuningfirmor, med den skillanden att i stället för uppmärksamhetstörstande spoilers använde Fisker subtila men genomgripande formförändringar för att skapa nya intryck på bas av Mercedes-Bens SL-modeller och BMW:s 6-seriecoupéer.

Men det vi känner Fisker för är så klart Karma, laddhybridbilen som marknadsförde sig med miljömedveten lyx. Leveransförseningar och ekonomiska bekymmer betydde en alltför tidig död för projektet, men resterna av konkursen köptes upp av kineser och som vi rapporterat kommer produktionen att återupptas i ny regi.

Karma Revero har helt släppt kopplingen till Fisker.

Karma Revero har helt släppt kopplingen till Fisker.

Trodde ni att Henrik Fisker hade gett upp? Nej, trots att hans livsverk glidit honom ur händerna startar han nu om på nytt. Fisker EMotion är, till skillnad från Karma, en renodlad elbil. Enligt Fisker är EMotion konstruerad som en elbil från grunden och tillåter därför en helt annan packning av tekniken när man inte har någon förbränningsmotor att ta hänsyn till.

Hela passagerarutrymmet är förskjutet framåt och motorhuven har kunnat sänkas för att sänka luftmotståndet. Fisker var friare att skapa den form han sökte, när en konventionell drivlina inte satte gränserna för vad som var möjligt. Därför är inte bara utseendet olikt vad vi är vana vid, utan Fisker lovar också utrymmen som i de största lyxsedanerna på marknaden.

Fisker EMotion kommer att vara byggd på en stomme av kolfiber och aluminium, vilket ska vara väsentligt för att sänka vikten – särskilt viktigt på en elbil, som vanligtvis är väsentligt tyngre än motsvarande bil med förbränningsmotor.

Framför allt kommer batteritekniken i sig vara instrumentell för att nå en låg vagnsvikt. Systerbolaget Fisker Nanotech utvecklar batterier som med hjälp av grafen ska möjliggöra längre räckvidd, snabbare laddningstider och längre batterilivslängd. Detta ska vara möjligt på grund av grafenets unika elektriska egenskaper, ett material som gav sina upptäckare Nobelpriset i fysik 2010.

En produktionsfärdig version av Fisker EMotion kommer att visas upp under nästa år. EMotion kommer att byggas hos VLF Automotive, ett företag som är delägt av Fisker. Medan EMotion kommer att vara en lågvolymsmodell i det övre prossegmentet, väntas Fisker framöver att presentera en till bilmodell avsedd för större produktionsvolymer.

Det borde sätta myror i huvudet inte bara på Tesla, utan också på kommande elbilssatsningar som Mercedes EQ.

Foto: Fisker Inc., Karma Automotive
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com