Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fisker tillbaka – och lovar billig el-suv

Ska det bli fjärde gången gillt för danske bildesignern?

Henrik Fisker byggde sportbilen Karma, men gick i konkurs för sex år sedan.
Nu är han tillbaka – och lovar att bygga en el-suv med räckvidd på 48 mil.
– Dessutom ska den bli en av marknadens billigaste elbilar, säger Henrik Fisker.

Minns ni Fisker Karma, bilen som ritades av danske Henrik Fisker, byggdes i Finland och tog världen med storm innan Tesla hann bli miljöbilen på allas läppar? Under två stormiga år hann företaget bygga 2 450 bilar (och Justin Bieber köpte ett exemplar) och Fisker kunde hålla huvudet ovanför vattenytan enbart tack vare amerikanska energidepartementet som pumpade in skattepengar i företaget – totalt 164 miljoner dollar.
Men 2013 tog pengarna slut och resterna efter konkursen såldes till Kina året därpå.
Sen har det pratats om nya bilar som är på väg ut på marknaden. Först lovade Henrik Fisker en Atlantic sedan, en mindre och billigare variant av Karma. Sen kom nästa löfte om en Karma Revero, en exklusiv och svindyr bil för ett fåtal köpare. Och för något år sen kom löftet om en ”EMotion” el-suv som skulle vara färdig 2017 och ”återuppväcka suv-segmentet”.
Men inget hände.
Ska det bli fjärde gången gillt nu? I går gick nämligen Henrik Fisker ut på Twitter och introducerade en bil som ska komma om två år och ha en räckvidd på nästan 50 mil.
Namnet är Fisker Ocean och den första av en serie på tre ”prisvärda” elbilar.
– Mer info kommer den 27 november, skriver han på Twitter och visar samtidigt upp en detaljbild på Ocean:
– Ok, jag visar lite mer av D-stolpen som ska ge lite extra säkerhet när man byter körfil. En helt elektrisk suv med prislapp under 40 000 dollar. Den kommer att visas i december i år, skriver han.

Amerikanska biltidningar har inte missat nyheten – men förhåller sig överlag ganska skeptiska till Fiskers nya löfte.
– Han har lovat ganska stora projekt under åren, men inte levererat. Nu är det 2019 och en armé av elektriska suvar är på väg ut, allt från Tesla till tungviktare som Porsche, Volkswagen, Mercedes-Benz, Volvo och Audi. Alla kommer att slåss om de ganska få elbilsköparna, så Fisker måste ha något mer i bakfickan än bara ett nytt löfte. Han kommer att behöva en riktigt bra bil, skriver amerikanska sajten Caranddriver.com.

Snabbfakta Fisker

Henrik Fisker föddes i Allerød, Danmark, 1963 och blev tidigt besatt av bilar. Som ung pojke såg han en Maserati Bora på landsvägen i Danmark och bilen inspirerade honom att börja designa bilar.
1989 fick han anställning på BMW:s designstudio i München och hans första projekt var att designa konceptbilen E1 electric.
2001 gick han till Ford där han blev designchef för Aston Martin DB9.
2005 startade han ett eget företag ihop med en gammal BMW-kollega: Fisker Coachbuild. Två år senare anlitades Fisker av Tesla för att göra den första designen på Model S (som kom fem år senare).
Och i augusti 2007 skapade Fisker ett företag med Quantom Technologies: Fisker Automotive. Här skulle man skapa lyxiga elbilar.
2013 begärdes Fisker Automotive i konkurs. Amerikanska energidepartementet pumpade in skattepengar i företaget – totalt 164 miljoner dollar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com