Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fisker Ocean blir nya påvemobilen

Större
Stäng
  • Foto: Fisker Inc.
    Foto: Fisker Inc.
  • Foto: Fisker Inc.
    Foto: Fisker Inc.
  • Foto: Fisker Inc.
  • Foto: Fisker Inc.
  • Foto: Fisker Inc.
  • Foto: Fisker Inc.

Fisker kommer tillverka en ny elbil åt påven i slutet av nästa år som baseras på Fisker Ocean. 

Den dansk-amerikanska biltillverkaren Fisker planerar att förse påven Franciskus med en elbil nästa år som bland annat har mattor som tillverkats av återvunna plastflaskor från havet. 

Fisker kommer konvertera sin helt elektriska suv Ocean så att den kan användas av påven. Bilen kommer tillhandahålla en infällbar glaskupol som är skottsäker. Henrik Fisker, som är medgrundare till Fisker Inc, och som även har varit designer hos Aston Martin, fick nyligen ett personligt möte med påven. 

– Jag blev inspirerad av att läsa att påven Franciskus är mycket omtänksam mot miljön och effekterna av klimatförändringarna för kommande generationer, säger Henrik Fisker.

Foto: Fisker Inc.

LÄS MER: Karma GS-6 – Fisker Karmas efterträdare

Planen är att den elektriska suven Ocean ska börja produceras i november nästa år genom kontrakstillverkaren Magna Steyr. Interiören kommer vara klädd i olika hållbara och återvunna material. 

Hur mycket det modifierade fordonet kostar är oklart, men originalversionen av Fisker Ocean startar från 32 000 euro i Tyskland (cirka 324 000 svenska kronor ) och har en räckvidd på drygt 56 mil. 

Men det är inte det enda fordonet som Franciskus kan använda, förra året fick han en specialdesignad vätgasdriven Toyota Mirai. 

LÄS ÄVEN: Fisker tillbaka – och lovar billig el-suv

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com