Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fisker PEAR: Redo för kunder i juli 2025

Den mellanstora crossovern från Fisker börjar tillverkas 2025 med en räckvidd på upp till 560 kilometer – och med plats för sex personer. En snabb Extreme-version ligger också i pipen.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Fisker gör comeback med den efterlängtade Ocean, men dansk-amerikanen har mycket mer i rockärmen. Den kommande modellen PEAR, Personal Electric Automotive Revolution, är en kompakt crossover som kommer att vara något billigare än Ocean.

Fram till nu har vi inte vetat så mycket om Fisker PEAR. Mer än att den kommer att vara mindre än Ocean och det kommer att dröja några år innan den kommer ut på marknaden. I USA kommer priset, exklusive olika lokala skatter och subventioner, att börja på 29.900 dollar, medan Ocean för närvarande börjar på 37.499 dollar.

Men med ny information från Fisker vet vi nu att den kommer att gå i produktion i juli 2025, och den kommer att levereras till de första kunderna samma månad. De första kunderna som kommer att få köra PEAR kommer att vara amerikaner, för medan Ocean tillverkas i Europa kommer PEAR att tillverkas i en fabrik i den amerikanska delstaten Ohio, som Foxconn ansvarar för (Foxconn ansvarar för tillverkningen av iPhone för Apple i Kina).

Upp till 560 kilometer på en laddning – än så länge

Den senaste informationen från Fisker ger också en inblick i några av de tekniska detaljerna för PEAR. Vi vet nu att den kommer att vara 455 cm lång och ha plats för antingen fem eller sex personer. Det sjätte sätet är, precis som i Fiat Multipla och Honda FR-V, ett främre mitt säte.

Fisker säger att PEAR-kunderna kommer att kunna välja mellan två batteristorlekar. Vi vet ännu inte hur stort, men det lilla batteriet ska räcka för en räckvidd på endast 320 kilometer, medan det stora ska ge mycket mer: upp till 560 kilometer på en enda laddning. Dessa siffror bör tas med en nypa salt, eftersom bilen nästan är två år från färdigställandet. De 6,8 sekunder från 0-100 km/h som nämns i pressmeddelandet (men tyvärr inget om motorprestanda) kan på samma sätt komma att ändras, precis som en utlovad Extreme-version kommer att ha en mycket lägre 0-100-tid än 6,8 sekunder.

Bilen på bilden är också på konceptstadiet. Åtminstone är det vad den kallas, eftersom Ocean inte förändrades mycket från när vi först såg den till när den gick i produktion.

Fisker handlar om distinkta, unika detaljer. PEAR kommer att levereras med en så kallad “Houdini-trunk”, där hela bakluckan glider ner och gömmer sig bakom den bakre stötfångaren så att du kan lasta utan att öppna bakluckan. Den kommer också att finnas tillgänglig med Lounge Mode, där alla säten kan fällas platt för att ta en tupplur eller titta på en film – vilket du kan göra på en 17,1-tumsskärm (tillval).

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com