Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peugeot e-Legend möter framtiden med stil

Självkörande elbil hälsar till 1960-talet.

Med inspiration från Peugeot 504 Coupé visar fransmännen upp en konceptbil som är snyggare än de flesta. Framtiden ser ljus ut.

Någonting har hänt hos Peugeot. För bara några år sedan var Peugeot ett märke på dekis, präglat av trötta produkter, nedlagda fabriker och missade försäljningsmål. Det brittiska teveprogrammet Top Gear satte på sitt eget säregna sätt fingret på problemet: brutal brist på konsekvens i produktplaneringen och en förbryllande modellflora som resultat.

Men nu sprudlar Peugeot av uppfinnarlusta och spottar ur sig bilar med stark identitet och karaktär, bilar som man faktiskt vill ha. Peugeot 3008 SUV må vara missvisande döpt till någonting den inte är, men som produkt betraktad är den ett formgivningsmässigt utropstecken inifrån och ut.

När sedan nya 508 presenterades i våras förstod man att Peugeot menade allvar med sin förvandling. Borta var föregångarens ängsliga återhållsamhet och i stället ställde sig Peugeot 508 och log självsäkert med hela ansiktet.

Groupe PSA

Hej!

Så varifrån kommer den här nyvunna självkänslan? Möjligen hänger det samman med att moderbolaget Groupe PSA fick en ny VD, Carlos Tavares, för några år sedan och med honom följde förändring.

Han köpte Hindustan av indierna och Opel av amerikanerna. Han har öppnat dörren till marknader som USA och Kina. Och han sparade kostnader genom att flytta huvudkontoret från den flotta adressen på Avenue de la Grande Armée och ut i förorten. Det gamla gardet lär ha muttrat surt.

Och kanske har Peugeot bara följt med av farten, sporrat av den nymornade framtidstron. För nog strålar även dagens nyhet av just framtidstro. Peugeot e-Legend Concept är en fundering hur produkter från Peugeot kan te sig på några års sikt, när vi alla kommer att åka omkring i självkörande elbilar.

Så visst, e-Legend är också en självkörande elbil – de är den enda sortens konceptbilar som görs nuförtiden – och Peugeot pratar om prestanda och räckvidd och allsköns självkörande funktioner. Men det är inte det som är viktigt. Det är hur den ser ut.

FCA

Som en Lancia Gamma Coupé?

Peugeot e-Legend Concept är nämligen en slank coupé, så långt från rådande suvideal man kan komma, och insidan är sparsmakat inredd med kornblå plysch och mörka träslag. Framför föraren finns en 49 tum bred skärm som är diskret integrerad i panelen och ratten fälls undan när man beordrat bilen att köra själv.

Peugeot vill gärna dra paralleller till gamla 504 Coupé och visst kan man ana varifrån inspirationen kommer. Men det hade vi inte behövt få skrivet på näsan, konceptbilen är så snygg att den klarar av att leva på egna meriter.

För visst är det väl precis så här man vill färdas i framtiden: i stil. Kanske är det också just vad Carlos Tavares tänkte när han – möjligen – muntrade upp Peugeot att koka ihop sin konceptbil. För i garaget hemma hos familjen Tavares står – just det – en Peugeot 504 Coupé.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com