Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peugeot Instinct Concept uppkopplad dröm

Morgondagens bil pratar med ditt kylskåp.

I framtiden kommer din bil att styra din vardag. Frågan är bara varför den lägger sig i ditt träningsschema.

För inte särskilt länge sedan provkörde vi Peugeot 3008, en bil som försöker uppfinna förarmiljön på nytt. Nu visar Peugeot upp en konceptbil som har funderat ett tag till på det där med bilinredning.

Peugeot Instinct Concept är en övning i hur en framtida, självkörande bil kan möbleras och fungera, helt enkelt hur den ska vara funtad. Först själva självkörningen, som ska kunna ställas in i olika inställningar: antingen med en limousinslät mjukvara bakom ratten, eller med Sebastien Loeb som kör dig som en galning till jobbet. Även för den som vill köra själv ska olika program vara tillgängliga, för den som vill slappna av eller gasa som en huligan.

Men Peugeot Instinct Concept handlar mer om hur interiören är utformad och vad den innehåller, snarare än den autonom teknik. Peugeot föreställer sig en miljö med material som tar ett rejält kliv från traditionella golvmattor och trött läderklädsel. Här finns i stället synliga metaller och vävda material och golvet är inklätt i ett tunt lager av betong, någon som enligt Peugeot ska bjuda in till att sparka av sig skorna och slappna av. Hmm …

Att Peugeot Instinct Concept är ständigt uppkopplad är inte särskilt överraskande. Här ska din bil dessutom har fullständigt kontakt med alla komponenter i ditt liv, så att bilen pratar med din telefon, din klocka, din tv och ditt kylskåp – kort sagt ska bilen styra ditt liv, snarare än tvärt om.

PSA Groupe

– Men titta, klockan är kvart i service.

Faktiskt fantiserar Peugeot om att bilen ger dig en känga för att ditt träningspass på gymet inte var tillräckligt, utan tvingar dig till att promenera hem från jobbet. För bilen har koll på dig och din hälsa, genom den smarta klockan som övervakar minsta rörelse. Förmodligen kommer den att slå dig på fingrarna om du råkar sträcka dig efter en öl i kylskåpet och vägrar att prata med dig när du ska ta familjen till sommarstugan i helgen. Viss teknik kanske gör sig bäst i papperskorgen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com