Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peugeot 508 svidar om inför kvällen

Snitsigare stil i fransmännens senaste sedan.

Äntligen har Peugeot presenterat en ny, stor sedan. Formen är riktigt spänstig med en slankare taklinje än förr.

En gapande fiskmun gör sällan gott för en bil. Det gjorde det inte för Ford Scorpio på 1990-talet och det gjorde det inte för Peugeot 407 på nollnolltalet. När ersättaren 508 i Paris 2010 var jättegapet borta och ersatt av en konservativt hållen form. Peugeot 508 var återhållen, inte utan att vara en smula elegant med också anonym på gränsen till självförintande. Ingen vänder sig om efter en Peugeot 508.

Men det kanske de kommer att göra framöver, för nu kommer en helt ny Peugeot 508 och den har dragit på sig aftonklänningen. Borta är föregångarens ängsliga återhållsamhet och i stället har den en sådan där fyradörrars coupéform som har blivit den senaste trenden. Ja, i skuggan av suvarna förstås.

Faktiskt påminner nya Peugeot 508 inte så lite om Volkswagen Arteon och Audi A5 i proportionerna och ramlösa sidorutor understryker feststuket. Trynet är förstås eget, med grill och strålkastare i samma stil som de sentida Peugeot 3008 och 5008, liksom bakpartiet med en smal rand som sträcker sig över bilens bredd, med baklyktorna infattade. Peugeot säger att de ska se ut som klor, men då får man nog ha vild fantasi.

Ser du likheten?

Även insidan är proper, renskalad med släta ytor inte alldeles olikt hur Volvo har gjort på senare år. Här finns förstås också Peugeots lite speciella i-Cockpit som innebär att ratten är liten som en dataspelskontroll och instrumentgruppen (som utgörs av en skärm) syns ovanför rattkransen. Peugeot kallar den för en head up-display, men det är ju att tumma på sanningen för inte projiceras den i vindrutan.

Men den kan se älgar. En infraröd kamera i vindrutan projicerar sin bild på instrumentskärmen så att värmekällor som människor, djur och cyklister syns i bild. Här finns förstås också annan säkerhetsutrustning som autobroms, filhållningsassistent, skyltavläsning och helljusautomatik. Till de mer bekvämlighetsinriktade finesserna räknas parkeringsassistent, 360-graderskamera och mobilintegration.

Tekniskt baseras nya 508 på samma EMP2-plattform som börjar bli PSA-gruppens motsvarighet på Volkswagens MQB-plattform: en och samma tekniska bas för i princip ett helt modellprogram som spänner över koncernens alla märken. Peugeot säger inte vad bilen väger, bara att den är 70 kilo lättare än sin föregångare.

Välj mellan två bensinmotorer på 180 eller 225 hästkrafter, samt tre dieselmaskiner på 130, 160 eller 180 hästkrafter. Bara den minsta dieseln går att få med en traditionellt spakad växellåda, annars är det åttastegade automatlådor som gäller. Några svenska priser känner vi inte till i dagsläget, bara att lansering i Sverige sker till hösten.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com