Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Peugeot presenterar nya laddhybrider

3008 och 508 kommer snart med sladd.

Nu kommer Peugeot med två nya laddhybrider. För ”suven” 3008 innebär det också att den äntligen blir fyrhjulsdriven.

Precis som alla andra planerar Peugeot att elektrifiera sin produktflora; nyligen meddelade koncernmamma Groupe PSA att till 2025 ska alla modeller för alla koncernens märken (Citroën, DS, Peugeot och Opel/Vauxhall) erbjudas med någon form av laddbar lösning, antingen som laddhybrid eller renodlad elbil.

Och det börjar nu, i och med att Peugeot presenterar laddhybridversioner av Peugeot 3008 och Peugeot 508 – i både sedan- och kombivarianten. I 3008 har man dessutom monterat en extra elmotor till bakaxeln och därmed går det faktiskt att få bilen fyrhjulsdriven. Äntligen kan bilen som Peugeot så envist kallat för suv alltså göra skäl för namnet, i någon mån.

Peugeot

Inte ens Dakarbilen var fyrhjulsdriven.

Oavsett modell har man installerat ett litium jon-batteri under baksätet på drygt 10 kilowattimmar – det skiljer en smula mellan varianterna – och det ska räcka till åtminstone fem mils WLTP-körning på enbart el. I Peugeot 508 Hybrid kombineras en 110 hästkrafter stark elmotor med en 1,6-liters bensinmaskin på 180 hästkrafter. Men eftersom man inte plockar ut maxeffekt från båda motorerna samtidigt landar den kombinerade systemeffekten på 225 hästkrafter.

I Peugeot 3008 Hybrid4 har man gått ett steg längre. Här är bensinmotorn trimmad till 225 hästkrafter och de båda elmotorerna – en fram och en bak – är på 110 hästkrafter var. Tillsammans med förbränningsmotorn vräker de ur sig 300 hästkrafter jämnt och därmed blir 3008 en kraft att räkna med vid rödljusen. Accelerationen 0–100 kilometer per timme tar 6,5 sekunder. Riktigt så pigg är förstås inte den klenare 508, men Peugeot för den nämner inga prestandasiffror.

Båda bilarna har fått en ny, åttaväxlad automatlåda och ingen av varianterna ska släppa ut mer än 49 gram koldioxid per kilometer – några exakta siffror har man inte släppt ännu. svensk introduktion väntas någon gång under andra halvåret 2019 och om du undrar vad de kommer att kosta så har Peugeot inga siffror att ge oss där heller.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com