Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peugeot 3008 DKR ska vinna Dakar

Världens tuffaste rally går av stapeln i Paraguay

Stéphane Peterhansel segrade i årets upplaga av Dakarrallyt med en Peugeot 2008 DKR. Till nästa år har Peugeot vässat artilleriet. Möt 3008 DKR.

Fransmannen Thierry Sabine var inte som alla andra. Under en tävling på motorcykel mellan Abijan och Nice fann han sig förlorad och vilse i den libyska öknen. Året var 1977 och närmaste civilisation var en oändlighet bort. Där, bland sanddynerna, gjorde han inte som vi skulle ha gjort och dukat under av törst och hemlängtan, utan i stället fann han öknen vidunderligt vacker och satte genast igång att organisera ett ökenrally. Så fort han var tillbaka i fransk säkerhet, i alla fall.

Året därpå gick det första Dakarrallyt av stapeln. Efter en spektakulär start i Paris sållades agnar från vete under Ténéréöknens sol. Till målgången i Senegal kom bara hälften av de 150 startande ekipagen.

Dakarrallyt handlar inte om fart. Det handlar om överlevnad. Under åren har 70 personer mist livet, inte minst Thierry Sabine själv, vars helikopter störtade i Mali 1986. Öknen kräver sina offer.

När sedan terrorister började kidnappa turister fick rallyt till slut ställas in 2008. Men organisationen tog nya tag och sedan året därpå korsade rallyt i stället den sydamerikanska kontinenten. Dakarrallyt har inte längre någonting med att göra med Senegals huvudstad Dakar, men namnet har man behållit.

I fjol stod fransmannen Stéphane Peterhansel som segrare med en Peugeot 2008 DKR, en rakt igenom specialbyggd ökenracer med mittmonterad dieselmotor och bakhjulsdrift.

Även på åttiotalet dominerade Peugeot i Dakarrallyt.

Redan på åttiotalet dominerade Peugeot i Dakarrallyt.

Nästa års upplaga startar i Paraguays huvudstad Asunción, alldeles efter nyår, och målgången äger rum i Argentinas huvudstad Buenos Aires knappt två veckor senare. Då har de faktiskt haft en vilodag, den 8 januari, någonstans i Bolivia.

Till dess har Peugeot laddat om. Nya 3008 DKR speglar att Peugeot lanserat en ny suv som vi rapporterat om tidigare. Strikt sett har småbilen och ökenräven bara baklyktorna, och namnet förstås, gemensamt. Rallybilen är som tidigare ett dieseleldat mittmotormonster med bakhjulsdrift och däck som ska kunna skyffla ökensand på de jagande konkurrenterna. Glassätande ungar får inte plats någonstans över huvud taget.

Tekniken, allt från den eldsprutande trelitersexan till hjulupphängningarnas enorma bärarmar, är hämtade från fjolårsbilen med små förändringar. Inte minst för att tillfredsställa regeländringar. Jo, och så har Peugeot vässat luftkonditioneringen så att Peterhansel inte ska koka bort i kabinen. Öknens offer är tillräckligt många som de är.

Eldprovet kommer faktiskt redan i början av oktober, då Peugeot 3008 DKR ska delta i Marockos rally, då med en annan legend bakom ratten: Carlos Sainz.

Foto: Peugeot Sport
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com