Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Peugeot vann världens tuffaste ökenrally

Stod på hela pallen efter målgång i 2017 års Dakar Rally

Peugeot 3008 DKR är en dieseldriven monsterbil som specialiserat sig på att lägga öknar under sig. I årets upplaga av det klassiska Dakar Rally lyckades den belägga samtliga pallplatser.

Trots att häftiga regnfall spolade bort specialsträckor genom Bolivia hade Stéphane Peterhansel tillryggalagt 900 mil när han i går tog målflaggen som segrare i årets upplaga av Dakar Rally. Öknen kräver sina offer och den här gången valde arrangörerna att ställa in sträckor där de tävlande riskerade att uppslukas av jorden.

För Peterhansel var det trettonde gången han stod som segrare i världens tuffaste rallytävling – varav sex gånger på motorcykel. Vad fransmannen har för hållhake på öknen vet vi inte, men tydligt är att om ökensanden mopsar upp sig slår han ner den som en irriterande husfluga. Smack!

Carlos Sainz försökte med det, men sanden vann.

Carlos Sainz försökte med det, men sanden vann.

Inte ens den niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb förmådde att rå på Peterhansel och var fem minuter efter i mål. Trean, Cyril Despres, har förvisso vunnit Dakar fem gånger på motorcykel, men den här gången hade han en dryg halvtimmes fetma i tidresultatet.

Alla tre hade också haft samma förutsättningar, för deras fordon var Peugeot 3008 DKR, ett snörvlande dieseldrivet ökenmonster som vi har skrivit om förut. För Peugeot var det naturligtvis en fjäder i hatten att ta en trippelseger, efter tufft motstånd från Mini och Toyota.

En som inte siktade på att konkurrera med Peugeot, det var Fiat. I stället för att försöka slå ihjäl öknen med en snorig dieselslägga valde italienarna att ta en Fiat Panda med fyrhjulsdrift och puttra runt de 900 milen så gott det gick.

Tänk så söt man kan vara.

Fiat

Tänk så söt man kan vara.

Bilen, en Fiat Panda 4×4 Cross, fick en tvålitersmotor på 180 hästkrafter från fabrikens lagerhyllor, en snorkel till motorn för att kunna vada i vatten och däck som var anpassade till ökenarbetet. Sedan brakade de på bäst de kunde med Dakarveteranen Giulio Verzeletti bakom ratten och slutade på 55:e plats i bilklassen, 17 timmar från täten.

Men de kom i mål. Med en standardspecad (nåja) bil. I världens tuffaste ökenrally. Vad de kallade bilen? PanDakar, så klart.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com