Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Opel Grandland X utmanar Peugeot 3008

Opel släpper en högbyggd familjebil med stövelstil. Men någon terrängbil är inte Grandland X.

Jodå, nog var utvecklingen av den nya Opel Grandland X långt gången när det offentliggjordes att Peugeot befriar GM från Opel får någon månad sedan. Så se inte Grandland X som ett resultat av den affären.

För annars skulle det ligga nära tillhands att Grandland X skulle vara ett påskyndat kärleksbarn de båda biltillverkarna emellan. För nykomlingen bygger nämligen på PSA-gruppens EMP2-plattform, samma tekniska bas som bland annat utgör grund för Peugeot 3008.

Hur gick det till? Kom äktenskapet till som en nödlösning för att den långt gångna graviditeten inte skulle resultera i en oäkting. Nej, Peugeots fingrar har kladdat runt i Opels syltburkar i flera år och bland annat lär vi snart få komma att se en Peugeot med teknik från Opel Insignia.

Bytbils illustratör

Vår illustratör föreställde sig den så här.

Så Opel Grandland X är alltså i mångt och mycket en Peugeot 3008 – minus den udda instrumenteringen – och är precis som sin franska syster framhjulsdriven. Kanske kan det tyckas snålt att inte erbjuda fyrhjulsdrift till en bil med terrängtycke. Men vare sig Opel eller Peugeot är särskilt ensamma om detta.

Konkurrenter som Volvo XC60, Nissan Qashqai, Kia Sportage och många andra säljer bra även i tvåhjulsdrivet utförande och då undrade väl Peugeot varför man skulle hålla på och krångla med fyrhjulsdrift överhuvudtaget. Förresten har ju just PSA-koncernen lång erfarenhet av framhjulsdrivna ”terräng”-bilar.

Talbot

Någon som minns den här?

Så nej, terrängplasten till trots gör sig nog Opel Grandland X bäst i asfaltsdjungeln och behöver du köra i skogen har Opel bättre alternativ. Och i det urbana vardagslivet har Grandland X en hel del att bjuda på, som autobroms, trötthetsvarnare, parkeringshjälp och 360-graders kamera.

Dessutom är ratten eluppvärmd, stolarna AGR-certifierade för garanterad ryggergonomi och sätesvärme finns även i baksätet. Nu undrar du förstås vilka motorer som Opel kommer att erbjuda. Det gör vi med. Opel säger inget och vi får hålla oss till tåls till bilen begår sin officiella premiär på Frankfurtsalongen i höst.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com