Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Opels framtid är utstakad

Nya ägare betyder nya riktlinjer i Rüsselsheim.

Nedskurna kostnader och plattformar från Peugeot, det är vad som väntar Opel under sitt franska ägarskap.

Hemma i Detroit sitter nog Mary Barra, General Motors stridbara VD, med ett avslappnat leende och en stor hög med pengar att räkna. För i våras blev det klart att hon lyckats avhända sig sorgebarnet Opel till den franska PSA-gruppen och för det fick hon, eller GM, 2,2 miljarder euro.

Så nu är det i stället PSA-gruppens VD, Carlos Tavares, som ska försöka stoppa flödet ur kassakistorna i Rüsselsheim medan Barra äter glass. Förmodligen är han rätt man för jobbet, eftersom Tavares lyckats vända sitt eget företag till framgång, främst genom smärtsamma kostnadsnedskärningar och expansion i Kina.

I går offentliggjordes också hans planer för Opel och det som väntar är – ja, just det – smärtsamma kostnadsnedskärningar och expansion i Kina. Och några marknader till, för all del. Arbetet ska ledas av Opels VD Michael Lohnscheller, som för övrigt ser ut som en exakt kopia av Tavares.

Groupe PSA

Nästan i alla fall. Tavares till vänster.

År 2020 ska Opel generera vinst och för att det ska kunna bli verklighet ska det bli billigare att bygga bilar, närmare bestämt ska 700 euro sparas per bil. Kostnaderna för utveckling och administration ska minskas och personalstyrkan ska skäras ner. Opel ser dock helst att det sker på frivillig väg, genom frivilliga avgångar eller sockrade pensionserbjudanden.

Nästa mål ska vara uppfyllt 2024. Så ska samtliga Opelmodeller vara baserade på teknik och plattformar från franska PSA och de ska till antalet bara vara två, till skillnad från de nio olika plattformar som formar dagens Opelutbud. Inte undra på att Opel blöder.

Då, till 2024 alltså, ska också samtliga modeller erbjudas med elektriska drivlinor men redan nästa år kommer vi att få se en Opel Combo, alltså en liten skåpbil, baserad på PSA-teknik och den följs 2019 av nya Opel Corsa. Samma år ska vi få se en suv baserad på PSA-gruppens EMP2-platta som bland annat Peugeot 3008 bygger på.

Bytbils illustratör

Ungefär så här, alltså.

Så Opel lär ha fullt upp de närmaste åren och när herrar Tavares och Lohnscheller är klara lär vi inte känna igen märket. Och kanske, kanske, kan de också lyckas med det som GM inte gjorde på 20 år: att få Opel på fötter och generera pengar åt sina ägare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com