Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Opel utforskar sin formframtid

Ny konceptbil visar riktningen framåt.

Framtiden innehåller färre formelement. I alla fall om man får tro vad Opel säger. Deras nya konceptbil har skalat av allt onödigt.

Våren 2017 blev det klart att franska PSA-gruppen köper den tyska biltillverkaren Opel av General Motors. Från Detroit hördes en lättnadens suck, men i Frankrike satte man genast igång med att dra upp helt nya riktlinjer åt tyskarna.

Så till 2020 ska Opel åter visa vinstsiffror och 2024 ska hela modellprogrammet baseras på Peugeotplattformar. Redan nu har vi fått en Opel Combo som är en klon på Citroën Berlingo/Peugeot Partner och inom kort väntas också en franskättad Opel Corsa, liksom en Opelsyssling till Peugeot 3008.

Samtidigt ska Opel behålla något slags särpräglad märkesidentitet även inom Groupe PSA. Så för att laborera med vilka visioner och värderingar som Opel ska bära med sig framåt har man tagit fram en konceptbil som trampar upp en tysk stig genom de franska företagskorridorerna.

Opel GT X Experimental ska också mycket riktigt vara ”tysk, tillgänglig och spännande” och ge ”mer än en antydan om Opels bilar för mitten av 2020-talet: djärva och rena i utseendet, men ändå extremt jordnära och kundfokuserade”. Vad nu det kan betyda.

Men av Opel GT X Experimental att döma är framtiden en ”djärv fyra meter lång 5-dörrars eldriven kupéliknande kompakt-SUV fylld med innovativa idéer” och därmed lyckas man pressa in de starkaste trenderna som råder inom bilindustrin för närvarande. Allting ska ha terrängplast, och ve den som visar en konceptbil som inte är eldriven.

Konceptbilen kommer inte att få någon direkt uppföljare i produktionsprogrammet utan visar egentligen bara vilka formelement man vill att Opel ska anamma framöver. Fast snarast handlar den kanske om vilka formelement som får stryka på foten, för målet har varit att rensa bort alla onödiga designelement. Opel kallar det för ”visuell detox”.

Har ni provat spenatjuice?

Den detalj som kanske är mest intressant är fronten, med en kombinerad yta för grill och strålkastare som mäter över hela frontens bredd. Opel liknar den vid ett hjälmvisir – och kallar den följaktligen för Opel Vizor – och den ger nog en föraning om hur kommande produktionsmodeller kommer att se ut framtill.

Detaljer som vi däremot inte lär få se i produktion är den gula fönsterlisten, de bakhängda bakdörrarna och avsaknaden av backspeglar och dörrhandtag. Varför envisas konceptbilsbyggarna med att spola backspeglar och dörrhandtag, när de vet att de aldrig kommer att försvinna i produktion?

Renheten går igen på insidan, som i stället för myriader av knappar och pekskärmar domineras av en enda informationspanel, kallad ”Pure Panel”, som ska innefatta allting föraren behöver.  Den lär nog också ge en föraning om vad vi har att vänta från kommande Opelmodeller – PSA-gruppen har redan visat prov på innovativa förarmiljöer och det är knappast någonting man vill undanhålla Opel. Trots att de ska upplevas som tyska.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com