Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

2017 års knäppaste konceptbilar

Varierande resultat när fantasin får flöda fritt.

Fjolårets flod av konceptbilar behövde ingen bli besviken på. Vi listar de galnaste idéerna.

Konceptbilar är biltillverkarnas sätt att svära sig fria från vardagens alla krav. Här får de fantisera fritt om framtiden utan några regler att förhålla sig till. Utom två: en konceptbil får aldrig ha användbara dörrhandtag eller riktiga backspeglar.

I fjol tillkom ytterligare en regel: ingen konceptbil får sakna eldrift. Allting kom att handla om batterier och kondensatorer, om utsläppsfri transport (bortsett från produktionen av el, då) och med förbränningsmotorn relegerad till rollen som räckviddsförlängare. Här är våra favoriter från fjolåret, sorterade i ökande knasighetsgrad:

13. Geelys Volvobuss
Kinesiska Geely, som bland annat äger svenska Volvo Cars, visade upp en minibuss som vi tyckte borde heta Volvo. För trots Volvos supersvenska helyllenylle har vi aldrig fått någon riktig MPV. Och det förtjänar vi, eller hur?

Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd

Den är ju till och med snygg.

12. Toyotas allt-i-allo-bil
Skåpbil, familjefraktare och suv i ett, det är vad Toyota TJ Cruiser ska erbjuda. På dagen kör man omkring med sina hantverkarprylar, på kvällen hämtar man barnen och på helgen kör man till stranden och får utlopp för sina livsstilsval, i alla fall om man får tro Toyota.

Toyota Motor Corporation

Med ett ansikte som bara en mor kan älska.

11. En elektrisk Mini
Den får vara med mest för att den som konceptbil kändes så hastigt hopkommen och vi tror oss veta hur det gick till i ett mötesrum i München när Mini kom på idén till Electric Concept.

BMW AG

Nästa gång för ni anstränga er mer.

10. Hondas briljanta svar på ovanstående
Precis som Mini Electric Concept ska Honda Urban EV Concept ge en försmak av en kommande liten elbil från märket. Men Hondas bidrag känns betydligt mer genomarbetat och formen uppfriskande avskalad.

HONDA MOTOR EUROPE LTD

Så ska en minibil se ut.

9. Bentleys makalösa elcab
Brittiska Bentley lockade med en eldriven cabriolet vars inredning hör till det läckraste man har sett. Konceptbilen får nog betraktas som uppvärmning inför en kommande mindre modell från märket, men inte förrän om tre-fyra år.

Bentley Motors

Utsidan är för all del inte så dum den heller.

8. Mercedes-Maybachs makalösa elcab
Nej, här finns inte en rak fjortoncylindrig motor under huven, något som man annars skulle kunna förledas att tro av proportionerna att döma. Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet är samma andas barn som Bentleybilen ovan, en eldriven dröm med fällbart tak.

Daimler AG

En övning i dåligt utrymmesutnyttjande.

7. Infinitis hälsning till trettiotalet
I stället för att se framåt valde Infiniti att blicka bakåt med sin Prototype 9. Formgivningen, konstruktionen och tillverkningsteknikerna är alla hämtade från trettiotalet. Bara drivlinan är modern och hämtad från elbilen Nissan Leaf.

Nissan

För utan eldrift var man död 2017.

6. Qoros med elmotor från Koenigsegg
Som ännu en produkt av de goda svensk-kinesiska relationerna i bilindustrin visade Qoros upp en konceptbil med elmotorn lånad från Koenigsegg Regera. Sedan vred de upp effekten ett par hack också.

Qoros Auto Co., Ltd.

1.306 utsläppsfria hästkrafter.

5. Peugeots märkliga betonggolv
Peugeot Instinct Concept är en inredningsövning där man ska kunna njuta av blank metall, vävda material och ett golv av – betong! Förlåt, men är inte betong det ungefär sämsta material man kan bygga ett fordon av: tungt och sprött?

PSA Groupe

I alla fall om man inte armerar med järn.

4. Allting från Tokyosalongen
De är inte kloka där borta, i den uppåtgående solens land. På bilsalongen i Tokyo fick vi se en självkörande soptunna, en utomjording som lutar i kurvorna och ett rullande vardagsrum med parkettgolv.

Honda Motor Co., Ltd.

Hej.

3. Chris Bangles kaffekokare
Knasbollen Chris Bangle är tillbaka och det med en perkolatorbryggare som ska fungera som ett mobilt mötesrum i Kinas folkproppade megastäder. Fiffigt, Chrille.

Chris Bangle Associates S.R.L.

Kaffet är klart!

2. Aston Martins u-båt
För miljardärer med en längtan att få dansa med maneter har Aston Martin designat en tresitsig u-båt. Bra va?

Aston Martin

Nej.

1. Svävande bubblor från Renault
Egentligen är de här magiska bollarna inte från Renault, utan resultatet av en designtävling på formgivningsskolan Central Saint Martin. Klart konstigaste konceptet i år är i alla fall den utmärkelse som Renault Float får sig tilldelat av oss.

University of Arts London

Blubb.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com