Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault Float är ... ja, vadå?

Riktningslös bubbla ska slå sig ihop med andra

En designtävling för att vaska fram framtidens transportlösning resulterade i en bubbla som saknar riktning.

Framtidens bil är en leviterande glasbubbla, åtminstone om man ska få tro formgivningsskolan Central Saint Martins elever. De har nämligen vunnit en designtävling arrangerad av den franska biltillverkaren Renault i syfte att försöka förutspå hur vi kommer att ta oss fram i trafiken framöver.

Renault Float ska ta interaktionen från sociala medier ut på gatorna. Designern Yuchen Cai föreställer sig att Float på magnetisk väg ska kunna sväva ovanför vägbanan och guppa i väg åt valfritt håll, så den har inget fram eller bak. Bara upp. Stora glasytor ska minska avståndet mellan dem innanför och de där ute, som ett slags Facebook fast IRL.

Facebook? Är inte det bara bilder på någons lunch?

Och Float kan slå sig samman med fler, så att man kan göra ett helt radband av bubblor och tillsammans bubblar sig fram längs vägarna. Vad man nu ska med vägar till, om man ändå svävar ovanför dem.

Priset som vinnaren Cai får är ett par veckor på Renaults designstudio i Paris, där hon får ägna tiden åt att finslipa sin svävande idé. När den blir verklighet? Tja, förmodligen först i en alternativ verklighet där supraledande magnetlevitation inte kräver kryoteknik. Då, och först då, lär Float bubbla omkring i trafiken. Till dess föreslår vi att Cai ägnar sina veckor i Paris åt någonting vi brukar kalla för ”hjul”, en uppfinning som bär upp vår civilisation.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com