Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så löser självkörande bilar upp köerna

En enda självkörande bil kan spela stor roll.

Köer uppstår som kaskadeffekter när trafiken tätnar. Nu visar forskning att en självkörande bil här och där kan lösa upp köerna.

Någon bromsar. Kanske har en kanin sprungit över vägen, kanske fick någon ett gruskorn i ögat, eller ett sms i fickan. Bakomvarande bromsar också, lite mer för att vara på den säkra sidan, eller för att det tar tid att reagera. Sedan bromsar nästa, och nästa, och nästa. Tio bilar bak står trafiken snart still.

Så skapas en bilkö som en kaskadeffekt av ett par tända bromsljus men om alla bilarna var självkörande hade det aldrig hänt. Den första inbromsningen skulle inte ha förstärkts bakåt utan i stället dämpats ut av smarta algoritmer som aldrig överkompenserar. Och kanske skulle de inte heller låta sig störas av ett sms i fickan överhuvudtaget.

Men självkörande bilar är än så länge blott en utopi och den begränsade teknik som finns i dag är alltjämt förbehållen nya, tämligen exklusiva och för de allra flesta alldeles för dyra bilar. Länge än kommer den stora massan att harva omkring med händerna på ratten och fötterna på pedalerna, redo att bromsa för den där kaninen i vägrenen. Eller vad det nu var.

Det var en stor jäkla kanin.

Nu har forskare vid universitetet i Michigan visat att det räcker om en enda av de där tio bilarna bakom är självkörande för att köbildningen ska dämpas ut, i alla fall om den är uppkopplad till andra bilar i närheten. Då vet den nämligen att kaninen redan hunnit över till andra sidan (vägen, alltså) och att det inte lär finnas någon anledning att tvärbromsa.

Så den sänker hastigheten lugnt och försiktigt så att inte heller bilarna bakom behöver stå på bromsarna. I testerna använde man en flotta om åtta bilar som körde i konvoj och som delade trafikinformation med varandra och så provade den där fram att bromsa för något påhittat hinder. Och mycket riktigt, bilen längst bak fick bromsa till stillastående.

Men när man använde självkörande teknik i en av bilarna kunde den använda informationen från den främsta bilen att det inte fanns något hinder, eller att det var undanröjt, och kunde därför reagera lugnare så att den sista bilen inte alls behövde tvärbromsa.

Ett liknande experiment som utfördes av universitetet i Illinois i fjol visade att om en av 20 bilar var åtminstone delvis självkörande skulle vågrörelser av bromsande bilar helt försvinna. De fungerade som fåraherdar och höll ordning på skocken av bilister omkring dem.

Fanken Benke, du får inte bromsa så där.

Alltså behöver din bil inte vara självkörande för att du ska ha praktisk nytta av trafiken. Så länge de omkring dig har kopplat på sina autonoma funktioner ska du kunna njuta av ett jämnare trafikflöde och färre idiotbromsningar.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com