Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes slår Tesla – får godkänt för självkörande bilar

Självkörande på nivå 3

Större
Stäng
  • Mercedes system Drive Pilot har godkänts i Tyskland. Foto: Daimler
    Mercedes system Drive Pilot har godkänts i Tyskland. Foto: Daimler
  • Mercedes system Drive Pilot har godkänts i Tyskland. Foto: Daimler

Mercedes har fått godkänt för ett självkörande system på nivå tre i Tyskland. Därmed kan föraren ägna sig åt annat i upp till 60 km/h.

I förra veckan fick Mercedes-Benz godkänt av myndigheterna i Tyskland för sin ansökan om ett system som möjliggör självkörning på två tre, den så kallade så kallade Drive Pilot, rapporterar Automotive News Europe.

Systemet kommer kunna användas på motorvägen i upp till 60 km/h och är självkörande på nivå 3. Det innebär att bilen sköter gas, broms, och styrning, medan föraren släpper ratten. Dock måste föraren vara beredd att ta över körandet när bilen larmar. Det är något högre än Teslas Autopilot som är självkörande på nivå två, som tillåter föraren att kunna ta bort händerna från ratten medan man kör i låga hastigheter. Dock har systemet kritiserats och har avvisats av tysk domstol eftersom de anser att Tesla har vilselett kunderna om vad systemet kan göra.

– Drive Pilot gör det möjligt för föraren att vända sig bort från trafiken och fokusera på vissa andra aktiviteter, sade Mercedes i ett uttalande.

Att ha ett helt självkörande fordon skulle vara väldigt attraktivt för biltillverkaren i fråga eftersom det skulle locka premiumkunder, som skulle kunna arbeta eller använda olika underhållningssystem under resans gång.

Driver Pilot kommer vara ett tillval från och med mitten av nästa år i både Mercedes S-klass, och Mercedes EQS.

Det är i dagsläget oklart hur mycket tillvalet kommer kosta.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com