Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Video: Här är den självkörande och sladdande Toyotan

Klarar av att köra själv runt en bana

Större
Stäng
  • Toyota Supran har programmerats för att sladda runt en bana med hinder: Foto: TRI
    Toyota Supran har programmerats för att sladda runt en bana med hinder: Foto: TRI
  • Toyota Supran har programmerats för att sladda runt en bana med hinder: Foto: TRI

En bil som klarar av att köra själv, och ta sig runt hinder på banan, sladdande? Det är exakt vad en modifierad Toyota Supra har lyckats med.

Autonoma och självkörande bilar ligger högt på prioritetslistan hos biltillverkarna inför framtiden. I december fick Mercedes godkänt för ett självkörande system på nivå tre i Tyskland, vilket gör att föraren kan ägna sig åt annat än att köra, i farter upp till 60 km/h.

Men frågan är om videon nedan tar steget längre. Toyotas forskningsinstitut (TRI) har nu visat upp ett lyckat försök där de har programmet ett fordon så att det kan sladda/drifta runt olika hinder på en racingbana.

Det kanske ser enkelt ut, men det är ganska komplicerat eftersom flera olika system måste samverka. Bland annat används ett förutseende kontrollsystem. Om exempelvis bilen förlorar greppen måste fordonet genast vidta åtgärder.

Toyota har samarbetat med Dynamic Design Lab på universitet Stanford för att designa olika säkerhetssystem och bilen lärde sig allt den kan från forskarna och Ken Gushi, som är en driftinglegend. Toyota menar att man vill ge varje föraren tillgång till kontrollnivån som Gushi har över bilarna han kör.

Bilen är en specialanpassat Toyota Supra som liknar bilar som används i Formula Drift. Dock hade fordonet datorstyrd styrning, gas, kopplingskontroll, växellåda och broms. Mjukvaran som forskarna skapade beräknar en ny bana varje tjugonde sekund för att bilen ska kunna balansera en graciös sladd runt bana. Video på när den kör runt banan ser du nedan.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com