Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Dröjer länge innan bilar får köra själva"

Experten om autonoma tekniken - och saker som måste lösas

Sugen på att låta din bil ta kommandot och köra dig säkert på vägarna?
Du får nog vänta ganska länge.
– Självkörande bilar som kan hantera alla trafiksituationer kommer att dröja minst till 2030. Troligen tar det ännu längre tid, säger Andree Hohm, teknikchef på Continental.

Autonoma bilar eller självkörande fordon. Vilket begrepp vi än använder så har det pratas ganska länge om att framtiden snart är här.
Men nu menar en expert att det finns tre stora hinder för att vägarna kommer krylla av bilar som helt kan sköta körningarna åt oss. Och det är inte vilken expert som helst heller. Han heter Andree Hohm och är ingenjören som leder arbetet med självkörande teknik på det tyska företaget Continental.
På teknikmässan i Hannover nyligen pekade Hohm ut tre stora utmaningar som alla biltillverkare måste lösa.

1. Teknologin. Även om miljarder lagts ner i utveckling och teknikavdelningar löst många problem så återstår det mycket jobb:
– Tekniken måste fortfarande förbättras för att alla situationer i trafiken ska vara hundra procent säkra. En mänsklig förare ska inte behöva övervaka systemet eller vara beredd att agera om tekniken går fel.

2. Lagar och regler. Biltillverkare har fortfarande en svår juridisk match kvar, att få sina autonoma system att godkännas av olika länders myndigheter.
– Idag finns det ingen övergripande regelverk för tester och vägar där självkörande bilar får finnas. Det är väldigt svårt för utvecklarna att skapa system som bli godkända på flera marknader. Om biltillverkare investerar enorma summor så vill de ju vara säkra på att tekniken godkänns i alla länder.

3. Folk är rädda. Enligt Hohm återstår den stora utmaningen att övertyga kunderna om att det är säkert att åka i en självkörande bil.
– Det låter ju lite läskigt om man tänker efter: att hoppa in i en bil där det inte finns någon bakom ratten. Så vi måste nog introducera tekniken stegvis och låta folk vara delaktiga i pilotprojekt så att de tydligt får se vilken spännande framtid vi är på väg mot, säger Andree Hohm.

När sitter många av oss i en självkörande bil? Enligt Hohm i bästa fall runt 2030, men troligen ännu senare.
– Folk frågar mig när självkörande bilar finns på vägarna och jag brukar svara ”idag”. Men det är bilar som kör på privata vägar eller speciella platser och i relativt låg fart.

Tidigare har det även framförts oro om att självkörande bilar kan skapa kaos i stadstrafik.
– Kostnaderna för parkering är vad som har fått folk att ställa bilen och ta kollektivtrafiken – men autonoma fordon har inget behov av att parkera över huvud taget. De kan komma runt att behöva betala för parkering genom om att kryssa runt, säger Adam Millard-Ball, transportplanerare och professor i miljöstudier vid University of California.
I och med att det blir billigare ju långsammare de autonoma fordonen åker så kommer de rulla i snigelfart, och enligt forskaren är det upplagt för att de ska skapa kaos.

Fakta:
Continental AG, tidigare Continental Gummi-Werke AG, är en tysk däcktillverkare med huvudkontor i Hannover. Koncernen omsätter cirka 25 miljarder och har mer än 150 000 anställda.
Continental har utvecklats genom åren till en koncern med stor kompetens som underleverantör till fordonsindustrin. Idag består koncernen av sex divisioner där tre är direkt relaterade till fordonsindustrin, Chassi & Safety, Interior & Telematics samt Powertrain. De andra 3 divisionerna är Commercial Vehicle Tires, Passenger & Light Truck Tires samt Conti-Tech.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com