Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Uber-Volvon kör helt själv

Så här ser Volvos framtidsbilar ut – ska byggas i Göteborg

Här är den självkörande Volvon som snart ska bli Uber-taxi.
Bilen presenterades i Washington, USA, inför ett stort pressuppbåd.
– Att ha ett nära samarbete med företag som Volvo är en viktig del för att effektivt bygga en säker, skalbar självkörande fordonsflotta, säger Eric Meyhofer på Uber.

Idag presenterades den första produktionsbilen som kan köra själv: en Volvo XC90. Ovanför artikeln kan du se en film som Uber producerat och som visar hur långt man kommit i utvecklingen.
Tidigare har Volvo levererat 250 bilar, som byggts om av Uber och som testats i autonom körning. Men nu tar både Uber och Volvo nästa steg i utvecklingen. De nya bilarna – som går under kodnamnet 519G  – har utvecklats under flera år och är både säkrare, mer tillförlitliga och kommer snart att ersätta äldre bilar i Ubers bilflotta.
Volvos VD och koncernchef Håkan Samuelsson var stolt:
– Vi tror att autonom körteknik kommer att göra att vi kan förbättra säkerheten ytterligare, grunden för vårt företag. I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma. Vårt avtal med Uber understryker vår ambition att vara förstahandsvalet för världens ledande appbaserade taxibolag, säger han.

Totalt handlar det om 10 000-tals bilar i grundutförande som Volvo ska leverera – och de ska byggas i Göteborg.
Bilarna har utrustats med viktiga säkerhetsfunktioner som gör att Uber enkelt kan installera sitt eget självkörande system. Här finns ett flertal back up-system för både styrning och bromsning, men också reservkraft till batterierna och ett nytt säkerhetssystem för mjukvaran.
Dörrarna öppnas och stängs automatiskt ”för att undvika en osäker start” och inga panoramatak kommer att byggas eftersom det finns en stor balk med sensorer på taket.
Bilarna är utrustade med ratt och pedaler, men de behövs egentligen inte.

När bilarna börjar rulla utan förare får inget gå fel.
I fjol stoppades test med en självkörande XC90 när en kvinna dog efter att ha blivit påkörd i Phoenix, Arizona.
Uber slapp åtal, men kommer att avstå från fler tester i Arizona. Istället siktar man på att fortsätta de autonoma biltesterna i Toronto och San Franscisco.

– Att ha ett nära samarbete med företag som Volvo är en viktig del för att effektivt bygga en säker, skalbar självkörande fordonsflotta, säger Eric Meyhofer, chef för Ubers framtidsteknologi.
–  Volvo har länge varit känt för sitt engagemang för säkerhet, vilket är hörnstenen i deras senaste produktionsklara självkörande bil i grundutförande. Kombinerad med vår självkörande teknik kommer denna bil att vara en viktig ingrediens i Ubers autonoma produktsvit.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com