Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kalifornien stoppar Ubers självkörande Volvo XC90

Efter uppmärksammad rödljuskörning sätter myndigheterna punkt

Kan det vara slut för självkörande Volvo i USA? I ett skarpt formulerat brev till bolaget har de kaliforniska myndigheterna krävt att Uber genast upphör sitt självkörningstest.

Så sent som i onsdags rapporterade vi om att Google lägger ner sin egen självkörande bil och i samband med detta berättade vi också att Uber startat tester med självkörande Volvobilar i San Francisco på den amerikanska västkusten.

Men det dröjde inte länge innan allting tog en ände med förskräckelse, när någon filmade hur en av Ubers Volvo XC90 helt utan att tveka körde mot rött ljus.

Rött, det var precis också vad de kaliforniska myndigheterna såg. DMV, Department of Motor Vehicles, har i ett synnerligen skarpt formulerat brev bett Uber att omedelbart upphöra med sin testverksamhet i Kalifornien, eller se fram emot en polisanmälan.

Anledningen är inte rödljuskörningen i sig, som sannolikt var den utlösande faktorn, utan att Uber inte skickat ansökningshandlingar för de tillstånd som krävs för att bedriva verksamhet med självkörande fordon i staten.

DMV nämner också att 20 bolag hittills har fått tillstånd att köra totalt 130 förarlösa fordon i Kalifornien och att Uber inte är ett av dem. Uber å sin sida hävdar att de inte har sökt tillstånd för att de helt enkelt anser att de inte behöver det. Detta eftersom de kaliforniska reglerna gäller fordon som kan köra sig själva utan övervakning – och Uber har alltid en tekniker bakom spakarna som ser till att går som det ska.

Men ibland gör det uppenbarligen inte det, och det var väl det som fick myndigheterna att gå i taket. Om Ubers självkörande bilar kommer att börja rulla igen återstår att se.

Foto: Volvo Cars

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com