Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Google lägger ner sin självkörande bil

Knoppar i stället av bolag som fokuserar på att sälja tekniken

Google ska inte längre bygga egna, självkörande bilar. I stället knoppar de av tekniken till ett eget bolag som ska samarbeta med etablerade biltillverkare.

Länge har rykten florerat om att Googles självkörande bil står inför snar nedläggning. Nu står det klart att det inte kommer att bli någon egen självkörande bil från Google, utan i stället ämnar Google samarbeta med redan etablerade biltillverkare och, mot betalning, hjälpa dem att utveckla egna, självkörande bilar.

Eftersom Google utvecklat självkörande teknik i snart tio år och lagt närmare tre miljoner kilometer under de förarlösa hjulen har de en tämligen gedigen teknisk grund att stå på. Men för den sakens skull har de inte rätt utvecklings- och produktionskunnande för att kunna tillverka bilar. Därför har de bildat bolaget Waymo som en leverantör till bilindustrin.

Bland de tidiga intressenterna finns Fiat Chrysler Automobiles och sannolikt blir en av de första bilarna med Googles självkörande teknik en variant på den nyligen lanserade Chrysler Pacifica.

Som en kopia av Ford Galaxy.

Som en kopia av Ford Galaxy.

Samtidigt meddelar Volvo att deras projekt tillsammans med Uber har börjat bära frukt. Bilarna har redan testats i Pittsburgh, Pennsylvania, och nu har också en kader bilar levererats till San Francicso på Kaliforniens västkust. Inom kort kommer Uber att ta upp kunder i de självkörande bilarna, tills vidare dock med en vakande tekniker bakom ratten.

Uber använder sin egen självkörande robot.

Uber

Uber använder sin egen självkörande teknik.

Parallellt med Uberprojektet kommer Volvo också att fortsätta sitt Drive Me-projekt, där de med egen självkörningsteknik kommer att låta en flotta självkörande bilar rulla i Göteborgsområdet från och med januari 2017.

Foto: Google, FCA, Volvo Cars. Illustration Bytbil.
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com