Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenska Semcon gör självkörande bil med ett leende

Ska göra fotgängare tryggare när de går över gatan

Hetaste hett just nu är självkörande bilar. Alla tillverkare har dragit igång utvecklingsprogram. Men svenska Semcon tänker lite annorlunda.

Under den senaste tiden har i princip varje stor biltillverkare dragit igång storslagna utvecklingsprogram för autonoma, eller självkörande, bilar. Som exempel har Volvo ett eget projekt, samtidigt som de samarbetar med Uber i ett annat.

En av aktörerna är det svenska teknikkonsultbolaget Semcon och de har tagit lite andra hänsyn. De har inte bara försökt lära bilen att köra, utan också att kommunicera med sin omgivning. I en internationell undersökning gjord av Semcon i samarbete med undersökningsföretaget Inizio, uppger åtta av tio svarande att de söker ögonkontakt med föraren när de ska gå över gatan.

Den möjligheten försvinner med självkörande bilar. Då ställs nya krav på hur bilen kommunicerar för att fotgängare ska känna sig trygga. Så Semcon låter sin självkörande bil bryta upp i ett leende när bilens sensorer upptäcker en fotgängare på väg ut i vägen – ett meddelande som vem som helst kan förstå.

The Smiling Car, som Semconbilen kallas, är ett första steg i ett långsiktigt arbete där Semcon tillsammans med bland annat forskningsinstitutet Viktoria Swedish ICT och samarbetspartners inom bilindustrin vill skapa en global standard kring hur självkörande bilar kommunicerar med omgivningen.

Foto: Semcon
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com