Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Europeiska landet tillåter självkörande bilar på motorväg – först i världen

Kan finnas på vägarna senare i år

Större
Stäng
  • Foto: Flicker
    Foto: Flicker
  • Foto: Flicker

Nu har det första landet i världen tillåtit självkörande bilar på motorvägen. Dock finns det varnande röster som menar att det kan leda till olyckor. 

Självkörande bilar, eller ja, jakten på att tillverka självkörande bilar är verkligen på tapeten just nu. Tesla har lanserat en mjukvara som gör att bilarna kan köra  Även Honda ligger långt fram med tekniken, dessutom lanserade Sony ett självkörande koncept som de senare stoppade eftersom det enbart var en testbedd.

Nu har Storbritannien som första landet i världen meddelat att de kommer tillåta självkörande bilar på motorvägen. Dock får bilen köra helt själv i max i 60 km/h och kan tillåtas få köra så tidigt som senare i år, skriver Automotive News Europe. 

LÄS MER: Apple lämnar in patentansökning för självkörande elbilar

Transportdepartementet sade att de jobbar på att uppdatera sin policy för att självkörande fordon och system ska kunna användas på ett säkert sätt. Till en början ska mindre avancerade system, motsvarande självkörande system på nivå två tillåtas berättar BBC. Den brittiska regeringen vill ligga i framkant när det kommer till autonom körteknik och departementet uppskattar att runt 40 procent av Storbritanniens nya bilar år 2035 kommer ha teknik som göra de är självkörande, och det ska även skapa 37 000 nya jobb. 

Den brittiska fordonsindustrin har välkomnat beslutet, men försäkringsbolagen i landet har varnat att beslutet kan slå tillbaka, om inte bitillverkarna och tillsynsmyndigheterna förklarar vilka begränsningar dagens teknik har. 

De menar att britterna kan bli lurade att tro att ”automatiserat” eller ”självkörande” innebär att bilarna faktiskt är självkörande utan att föraren behöver uppmärksamma vad som händer på vägen, vilket i sin tur kan orsaka olyckor och raseri mot tekniken. Just missförstånd har lett till att tillsynsmyndigheter i USA har granskat cirka 20 krascher som involverar Teslas förarhjälpmedel, exempelvis Autopilot-systemet. 

LÄS ÄVEN: Planen: Förbjud försäljningen av nya diesel- och bensinbilar 2030

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com