Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu är Tesla självkörande – övervakas noga av myndigheter

Funktionen betatestas och ska lanseras senare i år

Efter en mjukvaruuppdatering är nu vissa Teslabilar självkörande genom ”Full Self Driving”. Funktionen betatestas och förtetaget övervakas noga av tillsynsmyndigheter som är redo att ingripa om det finns säkerhetsrisker för allmänheten. 

Tesla har nu släppt sin mjukvara där bilarna blir självkörande. Tekniken heter ”Full Self Driving” (FSD) och betatestas av en handfull ägare och mjukvaran övervakas noga av amerikanska tillsynsmyndigheter. 

Representanter för den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten sa i ett uttalande att de tittar noga på Teslas lansering av programvaran som tillåter bilar att köra självständigt och är redo att ingripa för att skydda allmänheten mot säkerhetsrisker, rapporterar Reuters. 

”NHTSA har informerats om Teslas nya funktion, som är en utvidgning av dess befintliga förarassistanssystem. Myndigheten kommer att övervaka den nya tekniken noga och kommer inte att tveka att vidta åtgärder för att skydda allmänheten mot orimliga risker för säkerheten, säger National Highway Traffic Safety Administration i ett uttalande.

LÄS MER: Tesla Model S Plaid presenterad – snabbaste någonsin

Tesla planerar att lansera en skarp version av FSD senare i år då biltillverkaren har samlat in mer data från betatestarna. I videospelaren ovan kan du se hur systemet fungerar. 

Tillsynsmyndigheten har undersökt 19 krascher med Tesla-fordon där man misstänker att någon form av ett avancerat förarassistanssystem varit inkopplat vid tidpunkten för incidenten. 

Teslas ägare, Elon Musk, har i flera år lovat självkörande fordon men har missat flera deadlines som han har satt upp för sig själv. Forskare, tillsynsmyndigheter och försäkringsbolag säger att riktiga självkörande bilar fortfarande är flera år bort och är mer komplexa än vad olika företag har förväntat sig. De har kritiserat Teslas marknadsföring av det befintliga automatiserade autopilotsystemet som farligt missledande.

Autopiloten och andra liknande avancerade förarassistanssystem kan ge stöd för styrning, bromsning och acceleration under vissa omständigheter, vanligtvis på motorvägar. 

Tesla beskriver den nya mjukvaran som ger bilen automatisk styrning i städer och säger att det kräver aktiv övervakning från föraren och därmed är Inte den nya funktionen självkörande. 

Teslaägare kan köpa Full Self Driving för 8 000 dollar i hopp om att så småningom få tjänsten. I Sverige kostar tjänsten 77 700 kronor, när tjänsten lanseras i Sverige är ännu okänt.

LÄS ÄVEN: Tesla Model 3 uppdaterad – får längre räckvidd

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com