Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Apple lämnar in patentansökning för självkörande elbilar

Apples elbilsplaner kanske lever trots allt

Större
Stäng
  • Apple
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Den amerikanska teknikjätten Apple har lämnat in patentansökningar om teknik för en självkörande bil. Därmed lever kanske ”Project Titan” trots allt. 

För en tid sedan berättade Bytbil om Apples planer på att tillverka en elbil med Hyundaikoncernen och Kia. Dock föll samtalen och förhandlingarna samman och allt blev pannkaka. Apple hade liknande samtal med Nissan, men även dem föll samman eftersom den japanska biltillverkaren var rädd att dess rykte skulle skadas, om de enbart skulle ses som en kontraktstillverkare för Apple, samma skäl som stoppade samarbetet med Hyundai/Kia.

Men det betyder inte att det amerikanska teknikföretaget ger upp sina försök att skapa en elbil. Nu har de nämligen ansökt om ett fordonspatent, rapporterar Motor Authority. Patenten ska innehålla en smart interiörsbelysning. 

Patentet beskrivs som ett zonbaserat belysningssystem som automatiskt lyser upp delar av interiören, vid behov. Kameror och sensorer ska avgöra vilka lampor som ska tändas. Sensorerna ska automatiskt slå på eller av specifika lampor, eller en serier med spotlights. 

LÄS MER: Apple lanserar egen bil 2024

Alternativt så kan en kamera upptäcka att en av passagerarna i den självkörande bilen exempelvis tar ut en bok eller tidning, och tänder då automatiskt läslampan. Om en person somnar så kan kan kamerorna se att ögonen är stängda. Den släcker lamporna, och tänder sedan spotlights för att väcka personen när bilen närmar sig destinationen. 

Och nej, Siri kommer självklart finnas till hands med ”Hey Siri”. 

Patentet är ett av flera som Apple har lämnat in om bilteknik. Andra exempel handlar om ett system som uppräcker sprickor i rutan, sensorsinkapslingar, och en holografisk heads-up display. Rykten om att den amerikanska teknikjätten har börjat jobba på en självkörande elbil har åter börjat cirkulera.

LÄS ÄVEN: BMW:n som inte är vad den ser ut som

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com