Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Våra barn kommer aldrig att köra bil

Självkörande bilar kommer innebära slutet för körkortet

Föds man i dag kommer man aldrig att köra bil. Det hävdar i alla fall den danske forskaren Henrik Christensen. Självkörande bilar kommer att förändra våra transporter.

Teknikutvecklingen är inte lätt att förutspå. För trettio år sedan hade ingen trott mig om jag hade sagt att vi skulle ha hela världen i våra telefoner – telefoner som inte ens satt fast i väggen. Och de skulle ha stora färgskärmar och veta var vi befann oss och de stora teknikkonglomeraten som heter fåniga saker som Google och Facebook skulle kunna följa varenda steg vi tar.

För om man trodde någonting 1987 var det att stater och myndigheter skulle följa oss, inte sökmotorer och sociala nätverk. Höjden av bilteknik handlade om låsningsfria bromsar och någonting så spöklikt som antisladdsystem räknades mest som förlupna fantasier. Att bilar skulle vara självkörande i framtiden var ungefär lika sannolikt som att de skulle kunna flyga.

Totalt nonsens.

Totalt nonsens.

Men nu är vi i framtiden och under det gångna året har intresset för självkörande teknik formligen exploderat. Bilfabrikanterna tävlar om att slänga konceptbilar i ansiktet på varandra, konceptbilar där autonomin står i centrum och många har satt självkörande flottor i trafik. Under fjolåret fick vi också se både bilar bryta mot trafikregler och den första fatala bilolyckan, då en Tesla under autopilot brakade in i en lastbil i norra Florida.

Någonting stort är på väg att hända. Det tror i alla fall Henrik Christensen, den danske chefen för Contextual Robotics Institute vid University of California i San Diego. I en intervju med tidningen The San Diego Union Tribune säger han att barn som föds i dag aldrig kommer att köra en bil.

Knappast de som är vuxna i dag heller.

Vad händer då med trampbilarna?

– Jag älskar att köra min bil, men det är frågan om hur mycket tid folk förslösar på att sitta i köer och inte göra någonting annat, säger Christensen. Om man i stället kan göra någonting vettigt med sin tid vore mycket vunnet.

Enligt Christensen är autonoma, förarlösa bilar 10–15 år bort och att stora biltillverkare som Ford och Mercedes-Benz kommer att börja saluföra självkörande bilar kommersiellt inom fem år.

Med självkörande bilar följer också att infrastrukturen kan utnyttjas effektivare. Självkörande bilar behöver inte en parkeringsplats i direkt anslutning till sina passagerares destination. Inte heller ställer de till med lika mycket störningar och trassel i trafiken som stressade pendlare som tränger sig i köerna.

Bilen blir en service, som man säger till att hämta en när man slutar jobbet. Därmed lär ägarskapet också förändras, från personliga köp till abonnemang på transporttjänster.

I den framtiden finns ingen plats för rödbrusiga förare av kött och blod som vet hur man vrider på en ratt. Körkorten kommer att försvinna och barn av i dag kommer inte ha en aning om hur det känns att växla ner ett par steg och på lätt sladd gasa sig ur en rondell.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com