Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar stirrar på fotgängare

Självkörande bil söker ögonkontakt.

Att veta om man har blivit sedd av en självkörande bil är inte alltid självklart. Nu testar Jaguar om ögonkontakt kan förbättra kommunikationen med fotgängare.

Kan man lita på självkörande bilar? Enligt en undersökning som den amerikanska konsumentorganisation AAA genomförde i våras skulle tre fjärdedelar av de svarande inte våga sätta sig i en självkörande bil och 63 procent skulle känna sig mindre säkra i trafiken om självkörande bilar skulle rulla på gatorna.

Inte undra på, undersökningen följde på en rad uppmärksammade rapporter om självkörande bilar som gjort bort sig i trafiken med en olycka med tragisk utgång som kulmen. Tilliten till autonom teknik fick sig en törn.

Det vill indisk-brittiska Jaguar ändra på och det med hjälp av ögonkontakt. I ett experiment har en självkörande ”bil” (eller vad man nu ska kalla den autonoma kapsel som Jaguar använt) utrustats med ögonglober som vrider blicken och söker kontakt med fotgängare som till exempel är på väg över ett övergångsställe.

Helloooo …

Därigenom ska fotgängare uppleva att bilen bekräftat att den sett dig och kommer att väja för dig när du kliver ut i gatan.  Enligt Jaguar har man låtit 500 personer testa interaktionen med den stirrande bilen i laboratoriemiljö, men man delger inga resultat. Fast om vi får gissa mätte man upp 100 procent obehag över att bli utstirrad.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com