Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar Future-type är framtidens sportbil

Självkörande teknik med ägd ratt.

År 2040 är ratten vara den enda del av bilen vi äger. Det tror i alla fall Jaguar. Men vi undrar om de tänkt hela vägen.

Det finns de som anser att Jaguar E-type är världens vackraste bil. De har förstås fel, eftersom det är Alfa Romeo 33 Stradale som är det, men låt gå för att den ser väldigt bra ut. Så bra, faktiskt, att Jaguar hävdar att den också är världens vackraste elbil.

Förlåt? Jo, deras klassikerdivision tagit fram en sådan, alltså en eldriven E-type. Ut åkte XK-motorn, in kom elmotor och batteripaket. Effekt, vikt och viktfördelning är inte alltför knasiga utan tvärtom ska Jaguar E-type Zero vara både starkare och lättare än vad bilen var från början.

Jaguar Land Rover

Spännande! (Förlåt.)

Men om den nyheten känns lite mossig har Jaguar kompletterat med en framtidsvision som blickar åt ett helt annat håll än bakåt. Under det suggestiva namnet Future-type ser Jaguar hur delningsekonomin har spridit sig till sportbilsmarknaden. För Jaguar Future-type är en självkörande vision som man kan kalla på när man behöver skjuts hem från krogen.

År 2040 ska man nämligen boka sin Jaguarkörning och bara betala för hur mycket Jaguar man använder, oavsett om det är för att åka till jobbet, hämta ungarna på dagförvaret eller åka raka vägen till akutmottagningens magpumpningsenhet. Vill man köra själv får man det, annars lämnar man den lilla detaljen till elektroniken och lutar sig i stället tillbaka och njuter av färden.

Den enda detaljen som inte verkar helt genomtänkt är att man gör allt detta genom den smarta, löstagbara ratten – den enda komponenten av bilen som man äger själv. För enligt Jaguar behöver man den inte bara för att styra (om man nu vill göra det), utan också för att kalla på bilen när den behövs. Och det verkar ju dumt att behöva släpa med sig en hel ratt på krogrundan – om inte annat för att det kan ge fel signaler.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com