Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar E-Type – lite småfix innan bes

Kan möjligen behöva en lättare renovering.

Första seriens Jaguar E-Type är en eftertraktad och dyr samlarbil. Men nu finns chansen att göra ett riktigt knallfynd.

När Jaguar E-type en gång presenterades i Genève 1961 tog den bilvärlden med storm och självaste Enzo Ferrari uttryckte sin beundran i något ekivoka termer ett par år senare. E-Type befäste Jaguar som sportbilstillverkare och fostrade en generation som drömde om att få greppa Moto-Lita-ratten och låta twincam-sexan sjunga för full hals.

I våra dagar har Jaguar E-Type blivit en svindyr samlarbil, särskilt i sin allra första generation med 3,8-litersmotor och blankpolerad mittkonsol, den som tillverkades mellan 1961 och 1964. Men nu finns chansen att göra ett fynd.

Brittiska Classic Car Auctions har grävt fram en Jaguar E-Type Fixed Head Coupé från 1962. Bilen har chassinummer 282, är högerstyrd och har manuell låda. Dessutom har den bara haft två ägare sedan ny. Vi pratar alltså om en riktig raritet.

Bilen kommer att auktioneras ut till högstbjudande på Practical Classics Classic Car and Restoration Show Sale i Birmingham den 1–2 april och nu till det fina i kråksången: Classic Car Auctions bedömer att priset kommer att landa någonstans i närheten av högst rimliga 40.000 pund, motsvarande under en halv miljon kronor.

JLR

Ungefär som en ny Jaguar XE med dieselmotor.

Okej, det finns småsaker att åtgärda innan man har en bil i utställningsskick. Eftersom de senaste 20 åren har spenderats i en fuktig lada är lacken en smula matt och det var ett tag sedan den besiktigades. Kanske skulle man behöva dammsuga inredningen också, och ordna med några detaljer som fattas. Rutor, till exempel.

Men vad gör väl sådana småsaker när man kan få en E-Type av första serien för en spottstyver? Lägg ett bud, vet jag. Eller inte.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com