Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar serietillverkar eldriven E-type

Överväldigande intresse fällde avgörandet.

En klassisk bil med utsläppsfri drivlina, det är vad Jaguar E-type Zero erbjuder. Nu ska bilen tillverkas i liten serie.

I fjol, ungefär vid den här tiden på året, visade Jaguar upp sin vision för framtiden. Jaguar Future-type var en eldriven, självkörande sportbil, en fantasi om hur vi år 2040 glider omkring fritt från oljud och utsläpp.

Ungefär samtidigt presenterade man också en eldriven E-type. Just det, sportbilen från sextiotalet som Enzo Ferrari kallade för ”den läckraste bilen någonsin”. Fina ord för en bil designad av en flygingenjör. Men att göra den till elbil, det var väl mest en gimmick för att odla intresset för märkets kommande elbilar, och kanske för renoveringsavdelningen Jaguar Classic.

Men allmänheten struntade blank i framtiden och självkörande trams. Nej, det var den där pånyttfödda E-type som fick telefonerna att gå varma hos Jaguar. Intresset var överväldigande, Jaguar togs på sängen och först nu, när de har kommit till sans och insett vilken pangidé de hade, meddelar de att Jaguar E-type Zero kommer att serietillverkas.

Det är i och för sig inte fråga om nytillverkning, utan man kommer att använda befintliga bilar som återställs till sitt ursprungsskick, bortsett från drivlinan. Den gamla XK-motorn ersätts av ett batteripaket på 40 kilowattimmar och växellådan åker ut till förmån för en elmotor på 300 hästkrafter.

Konverteringen är fiffigt utförd. Dels får man samma vikt och viktfördelning som i originalbilen med den nya layouten, dels är alla förändringar fullständigt reversibla. Skulle man tröttna på tystlåtenheten går det alltså utmärkt att sätta tillbaka den gamla bensinbrännaren utan att någon skulle märka något.

Utom vid besiktningen förstås.

På insidan har förstås växelspaken försvunnit, instrumenten ersatts och en panel för driftinformation tillkommit. Strålkastarna har ersatts av energisnåla LED-enheter och i stället för tanklock finns förstås uttag för laddsladd. De första bilarna, som köps, renoveras och konverteras av Jaguar Classic, kommer att levereras under 2020 och skulle du redan ha en E-type går det alldeles utmärkt att lämna in den för ombyggnad.

Och om inte annat så visar det väl på hur vi vill ha våra sportbilar i en utsläppsfri framtid: så långt ifrån självkörande som möjligt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com