Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault EZ-GO styrs med app

Elbil med smak av kollektivtrafik.

Snart kommer vi inte att äga våra självkörande bilar. Så tror i alla fall franska Renault att framtiden ser ut.

Du vet, alla de där ungarna du har som drar dig i byxbenen och tjatar om godis, de kommer aldrig att ta körkort. Följaktligen kommer de inte heller köpa några bilar, inte om man får tro Renault i alla fall. I fransmännens framtid knappar man helt enkelt fram precis så mycket bil man behöver på mobilen och får sitt transportsug stillat för stunden. Ungefär som att åka buss alltså, med den skillnaden att man kommer dit man vill i stället för någon annanstans.

Följaktligen ser insidan också ut ungefär som i en tunnelbanevagn. Eftersom bilarna inte kommer att ägas av privatpersoner utan av offentliga verksamheter, taxibolag, hotell och andra som kan tänkas behöva skjutsa omkring folk till höger och vänster har man också tonat ner varumärkets betydelse och i stället tryckt på objektiva försäljningsargument. Som den offentliga inredningen, till exempel.


Sök efter bilar till salu som du kan köra själv här


Men ännu viktigare för presumtiva kunder är förstås att ”EZ-GO kommer att lanseras med en dedikerad station med ett träd och en ramp som passar in i stadsmiljön”. Japp, en ramp som underlättar vid ombordstigning med rullstolar och barnvagnar och ett träd som … gör sånt som träd gör.

Renault ser framför sig att fordonslösningar liknande EZ-GO kommer att börja levereras kring 2030. Men redan 2022 kommer man att börja använda självkörande taxibilar i kommersiell trafik. Se där, den körkortslösa framtiden kan vara här snabbare än man tror.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com