Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault R.S. 2027 Vision en racingdröm

Mer show med synligare förare.

Framtiden är transparent. I alla fall om man får tro Renault. I deras vision för Formel 1 sitter föraren synlig.

Renaults första, största racingstund stals av kanadensaren Gilles Villeneuve. Den första juli 1979 hade hela Frankrike samlat sig till högtidsstunden på Circuit de Dijon-Prenois, Frankrikes Grand Prix.

Längst fram, i första startled, stod två franska bilar, med franska motorer och franska förare, franska däck och fransk bensin i tankarna. Renault, som predikat turbomotorns snara världsherravälde under två års tid, väntade fortfarande på sin första seger. Bilarna var snabba, men plågades av ideliga haverier och lyckades sällan hålla hela vägen i mål.

Den här gången höll dock allting ihop och efter drygt en och en halv timme stod Jean-Pierre Jabouille högst upp på pallen. Renault, och turbomotorn, hade tagit sin första seger i Formel 1. En ny era tog sin början där i Dijon, den första juli 1979.

Ändå är det inte alls därför vi minns loppet. Nej, vi minns det för att Ferrariföraren Villeneuve lyckades ställa upp med sin och kanske historiens största förarprestation när han i de skälvande slutminuterna av loppet satt som en snorkråka på René Arnoux i den andra Renaultbilen. Och Arnoux gjorde sitt bästa för att skrapa bort honom, men det hjälpte inte. Till slut snöt Villeneuve andraplatsen, med Arnoux ända upp i baken.

Villeneuves saga tog slut i Belgien, på Zolder, 1982.

Allt sedan dess har Renault försökt ta tillbaka sin rättmätiga plats i rampljuset. Ett par VM-titlar ihop med Fernando Alonso i mitten av 00-talet är förstås inte fy skam, men de senaste åren har Renault inte direkt hört till titelkandidaterna.

Kanske är det därför de försöker väcka lite uppmärksamhet för sin Formel 1-satsning med konceptbilen R.S. 2027. Med den har Renault tittat i sin grumliga kristallkula och försökt utröna hur bilarna i Formel 1 kommer att se ut om tio år.

Under en genomskinlig kåpa ska förarna vara fullt synliga, särskilt som Renault föreställer sig att även hjälmarna ska vara transparenta. Därigenom ska man lättare kunna se sin favoritchaufför och dessutom följa bilens telemetri, alltså dataöverföring, från sin mobiltelefon.

Mer fokus på själva showen kommer att resultera i LED-belysning i hjul och vingar, så att man lättare kan se vad som händer från åskådarplats. Teknik som fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning och möjlighet att köra på ren eldrift finns också med i Renaults spådomar.

Framtiden får utvisa om Renault har rätt och än så länge får vi se Renault jaga vidare i mittfältet. Hittills i år har man åtminstone lyckats skrapa ihop ett par VM-poäng, men det är en bit upp till Ferrari som har över hundra. Kämpa på, Renault.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com