Redaktionen tipsar

Mercedes-Benz visar självkörande vision

Vision Urbanetic kan byta transportmodul på några minuter.

Framtidens självkörande teknik kommer att förändra vårt sätt att använda bilen. Så här tror Mercedes-Benz att det kommer att gå till.

Just nu är den allra starkaste trenden i bilvärlden att allting ska ha terrängplast. Var tredje bil som säljs i världen i dag är en suv och ingenting tyder på att kulmen skulle vara nådd. En smula märkligt, kan tyckas, eftersom den högbyggda formen är föga effektiv när det gäller att smita genom luften på ett energieffektivt sätt.

Vilket osökt för oss in på nästa trend: allting ska vara batteridrivet. Om vi köper suv i dag köper vi elbil i morgon. Ännu har batteribilarna inte slagit igenom i stor skala, men inte minst tryck från politiskt håll kommer att se till att vi inom kort slipper slabba med dieselolja vid pumpen.

Och faktiskt kommer vi så småningom också att slippa köra bil överhuvudtaget. Den tredje trenden är biltillverkarnas trevande försök att se in i en självkörande framtid. Här är målet mer avlägset, än så länge klarar tekniken av att följa en kö på motorvägen. Men att vingla omkring bland skolbarn i stadsmiljö, det låter sig inte göras så enkelt.

Robin Baumgarten

Autonomins mardröm.

Det har förstås inte hindrat bilföretagen att gissa hur den självkörande framtiden kommer att se ut – om och när den väl är här. Klart är att vi inte kommer att använda bilen på samma sätt som vi gör i dag, när vi inte längre är bundna vid ratten.

Franska Renault tror till exempel att morgondagens trafik kommer att domineras av offentligt drivna flottor av självkörande bilar som man kan kalla på vid behov. Volkswagen är inne på samma spår, medan Volvo vill ersätta inrikesflyget med sin konceptbil 360c.

Nu kastar sig Mercedes-Benz in i debatten med det självkörande konceptet Vision Urbanetic (eller URBANETIC skrivet med versaler, eftersom de gillar att skrika). Här är tanken att chassi och kaross är två separata enheter, där man helt enkelt kopplar på den karossmodul ovanpå chassit som man har användning av för stunden.

Så man kan välja antingen en container som rymmer tio Europapallar, eller en passagerarmodul med plats för upp till tolv personer. Mercedes-Benz föreställer sig inte att Vision Urbanetic skulle köpas av privatpersoner, utan användas i kommersiell trafik 24 timmar om dygnet (bortsett från laddtider).

Och innan du kommenterar det något, ehum, udda utseendet, betänk att den inte på något sätt försöker vara en suv. Kanske kan det vara så att den självkörande revolutionen inte bara kommer att förändra vårt sätt att använda bilen, utan också vara slutet för trenden med terrängplast.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com