Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rolls-Royce Cullinan lockar vulkansurfare

Ny tar sig lyxen utanför asfalten.

Den senaste suven kommer från Rolls-Royce och den bryter ny mark. Lyxen tar den med sig ut i naturen.

Om du är en ohemult förmögen vulkansurfare har Rolls-Royce goda nyheter åt dig. Deras nya ”bil med höga sidor”, Cullinan, ska nämligen kunna ta dig och din utrustning till världens ände, där äventyret väntar.

Genom att erbjuda sina kunder ”rekreationsmoduler”, skräddarsydda motoriserade lådor anpassade för utrustningen de ska innehålla, ska man kunna ha rätt prylar för varje tillfälle, om det så är flugfiske, hängflygning, fotografering, BASE-jumping eller, just det, vulkansurfning, för att bara nämna några av de exempel som Rolls-Royce ger förslag på.

Det är tydligen en grej på riktigt.

Cullinan är alltså något slags suv från den anrika brittiska lyxbilstillverkaren, även om de ogärna använder ordet suv i sin kommunikation. Det eftersom ”etiketten suv appliceras på vad som helst med en kombiliknande siluett och den minsta antydan om att kunna rulla utanför asfalten” enligt dem själva. Rolls-Royce tycker alltså att den rådande suvtrenden är lite jönsig, samtidigt som den är lite för lönsam för att inte anammas.

Cullinan är inte heller riktigt som andra suvar. Visst har den en kombikaross på sätt och vis och luckan där bak öppnar ungefär som en vanlig kombilucka. Men där innanför är baksätet avskilt av en mellanruta – man vill ju inte att det ska dra kallt om nacken när Jean lastar in väskorna där bak.

Och ändå går det att fälla baksätet som i vilken suv som helst. Rolls-Royce medger dock att lastgolvet inte blir alldeles platt, utan med baksätet fällt blir det en tröskel mellan den bakre och den främre delen av lastrummet.

Men Rolls-Royce har tänkt även på det och om man prompt vill ha en plan yta att lasta på är den bagagerumsgolvet höj- och sänkbart på elektrisk väg. Fiffigt när man ska skjuta in Billybokhyllorna från Ikea. Eller var nu rika köper sina möbler.

På auktion, förmodligen.

För att det inte ska vara alltför ansträngande att kliva i och ur bilen sänker den sig fyra centimeter när den står parkerad. Dörrarna stänger sig själva, så att man ska slippa sträcka sig. Och precis som på en gammal Saab går dörrplåtarna ner och täcker trösklarna, så att man inte ska behöva smutsa ner sina byxben.

Tekniskt sett är Cullinan nära besläktad med den mer konventionella lyxlimpan Phantom VIII som presenterades i fjol. Det betyder att stommen utgörs av ett aluminiumramverk som sedan klätts av karossplåtar i samma material och för att ge den rätta svävande känslan har den både luftfjädring och adaptiva stötdämpare.

Motorn är samma stora V12:a som i Phantom, men för att underlätta dess arbete i terrängen har den fått lite mer vridmoment i lågvarvsregistret. Till terränganpassningarna hör också luftfjädring med större luftvolym, kardan- och drivaxlar av biffigare dimensioner och så klart fyrhjulsdrift.

Och den där luftfjädringen har faktiskt ett korn av aktiv fjädring i sig, för om något av hjulen skulle tappa kontakten med underlaget när man klättrar över stock och sten (eller vulkaniska lavafloder) trycker fjädringen ner hjulet igen tills man får markkänning igen.

Det enda som Cullinan tycks sakna är sjok av terrängplast runt hjulhusen. Hur var det nu, Cullinan är inte en suv, utan en ”bil med höga sidor”. Gott så, plasten skulle ändå bara smälta bort där uppe på vulkanens topp.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com