Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

VW Group Sedric för dig som inte gillar bilar

Volkswagenkoncernen visar upp självkörande framtidsdröm

Den självkörande ickebilen Sedric är ett koncept från Volkswagengruppens koncernnivå. Du slipper köra den själv.

Volkswagengruppen försöker borsta bort dieselskandalen från sina axlar. Allt sedan utsläppsbomben briserade hösten 2015 har koncernen skakat i sina grundvalar och stora förändringar har ägt rum. Inte minst har höga chefer setts utan slips, fullkomligt otänkbart i den gamla kulturen.

Samtidigt har man brottats med stämningar och bötesförelägganden och de ökade utgifterna har inneburit att svångremmen fått dras åt runt excesser som Volkswagens rallysatsning och Audis eviga närvaro i Le Mans.

Dieselbilarna har inte heller varit allt för heta i hallarna efter smällen och Volkswagen har därför fått svänga om från dieseldrift till att locka med eldrift. Nu tar de de arbetet både vidare och uppåt i hierarkin.

Sedric är nämligen den första konceptbilen från Volkswagengruppen som ska representera företaget på koncernnivå. Den är alltså inte från Volkswagen, utan från Volkswagen Group. Med den föreställer sig Volkswagengruppen, med den nye VD:n Matthias Müller i spetsen, hur vi i framtiden kommer att åka omkring i förarlösa lådor – ungefär som ett busskort, med den skillnaden att du slipper trängas med pöbeln och den kör dig dit du vill, inte dit den förutbestämda rutten tar dig.

Vi vet varifrån de snodde designen.

Vid närmare eftertanke är den nog mer lik någon slags taxiverksamhet, med den skillnaden att du slipper småprata med en utarbetad taxichaufför som har alldeles för många timmar kvar av sitt pass innan det är dags att parkera och möjligen pussa barnen godnatt.

Men Sedric har inga ungar att ta hand om. I stället puttrar Sedric på med plats för fyra passagerare tills krämen tar slut. Förmodligen kör den ungarna till dagis och dig till jobbet, innan den åker hem igen och tar hand om tvätten till tevesåpornas skvalande. Eller vad nu självkörande poddar gör om dagarna.

Volkswagen Group

Eller också har man party med VW-direktörer.

Pod? Ja, någon bil är det ju inte vid närmare eftertanke. Så i framtiden kommer kommer bilhatarna få hitta någonting annat att rikta sin ilska mot. Vi som helst kör själva, vi kommer att ställas ut på museum, obsoleta som vi kommer att vara.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com